Khania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Chania)
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 35°31′00″N 24°01′00″Ø

Khania kommune
Δήμος Χανίων
Khania kommune

Kart over Khania kommune

Land Hellas Hellas
Periferi Kreta
Prefektur Khania
Status Kommune
Adm. senter Khania
Areal 12,6 km²
Befolkning 53 373 (2001ref)
Bef.tetthet 4 236 innb./km²

Khania (gresk: Χανιά, Khaniá), også skrevet Chania og Hania, er en by på den greske øya Kreta i Middelhavet og samtidig navnet på den vestre av de fire forvaltningsenhetene som øya er delt inn i. Khania ligger som en havneby nordvest på Kreta omkring 70 km vest for byen Rethymno og 145 km vest for hovedstaden Heraklion. Byen har rundt 55 000 innbyggere og er den nest største etter Heraklion. Byen er sentrum for den omfattende masseturismen i distriktet, særlig på Kretas utbygde nordvestkyst. Den internasjonale flyplassen i Khania ligger omkring 12 km nordøst for byen på halvøya Akrotiri. Khania var tidligere hovedstad på Kreta og ble kalt Canea på latin.

I middelalderen, da venetianerne hersket på Kreta, ble Khania gitt tilnavnet «Østens Venezia». Navnets opphav er Khanias vakre venetianske havn med fyrtårnet som landemerke. Havnebassengets stille vann, bryggene og de gamle husfasadene danner en enhet som minner om Venezia og Canal Grande. Inne i Khania ligger det spennende markeder, et arkeologisk museum og Janitsjarmoskeen. Rundt gamlebyen ligger de moderne kvartalene med forretningsstrøk, torg og grønne parker. Her ligger også den kjente «skinngaten» med et rikt utvalg av skinnvarer.

En annen attraksjon i Khania er Agora. Det er et overbygd marked i sentrum av byen. Markedet ble åpnet 1913. Her selges det fersk fisk, grønnsaker og kjøtt. Midt på sommeren er det svært mange turister. Markedet er bygget med den vakre hallen i Marseille som forbilde.

Den tidligere flyplassen i nærheten av Khania var ett av flere steder på Kreta hvor det raste harde kamper da tyskerene invaderte og erobret øya under den andre verdenskrig fra 20. mai til 31. mai 1941.

Kjente beboere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Khania ligger på Kretas nordvestkyst.