Hopp til innhold

Cerdic av Wessex

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cerdic
Konge av Wessex
FødtCa. 467
-
Død534
-
BeskjeftigelseHersker Rediger på Wikidata
Embete
  • King of Wessex (519–534) Rediger på Wikidata
Ektefelle-
FarElesa[1]
Søskenunnamed sister of Cerdic of Wessex
BarnCynric
Annet navnCerdic
Regjeringstid519534

Cerdic (født ca. 467, død 534) var den første kjente konge av Wessex i dagens England fra 519 til sin død. Han var av saksisk kongelig ætt, og grunnla det cerdiske dynasti, som med unntak av årene 645 til 648 styrte Wessex helt frem til England ble forent.

Ifølge Den angelsaksiske krønike steg han iland i Hampshire i 495 sammen med sin sønn Cynric. Han ledet en gruppe kjent som gewissaene, og Wessex omtales derfor i den tidlige fasen, frem til 648, som gewissaenes rike.

Han erobret området omkring Winchester, men det var ikke før i 519, da han vant en viktig seier i slaget ved Charford, at han fikk full kontroll over vestsaksernes område. Han skal også ha nedkjempet en britisk konge ved navn Natanleod i Wiltshire. Under hans styre tok vestsakserne også kontroll over Dorset og Somerset.

I 520 ble Cerdic ifølge en kilde slått i slaget ved Mons Badonicus. Det er tvilsomt om det var han som ledet de angelsaksiske styrkene der; det er mer sannsynlig at Ælle av Sussex var den sterkeste angelsaksiske lederen. Han klarte dog å beholde makten etter dette nederlaget, og tok senere Wight og i 530 Sussex opp til Avon. Han krysset også Themsen og underla seg området frem til Bedford.

Navnet hans har vakt undring blant forskere, fordi det ser ut til å være av britisk og ikke saksisk opprinnelse. En mulig forklaring er at han hadde britisk mor og at hun hadde gitt ham navnet. Dette er interessant i forhold til spørsmålet om samspillet mellom de invaderende sakserne og den lokale britiske (keltiske) befolkningen.

I filmen Kong Arthur blir Cerdic og Cynric fremstilt som saksere som invaderte nordfra, og som ble drept av henholdsvis kong Arthur og Lancelot ved Mons Badonicus. Det finnes ingen historiske belegg for dette, og det er ingen tegn på at det forekom noen saksisk invasjon nord for Hadrians mur slik det fremstilles i filmen. Det er heller ikke noe grunnlag for at verken Cerdic eller sønnen skal ha falt i dette slaget.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage[Hentet fra Wikidata]
Forgjenger 
Første konge av Wessex
Konge av Wessex
519534
Etterfølger