Celtic Woman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Celtic Woman
Celtic Woman logo.jpg
NasjonalitetIrland Irland
Utmerkelser European Border Breakers Award
SjangerKeltisk, new age, adult contemporary, klassisk
Aktive år2004–d.d.
PlateselskapEMI & Manhattan
NettstedCelticWoman.com
Band
Chloë Agnew
Lynn Hilary
Lisa Kelly
Máiréad Nesbitt
Alex Sharpe
Tidligere band
Órla Fallon
Méav Ní Mhaolchatha
Deirdre Shannon
Hayley Westenra

Celtic Woman er en musikalsk ensemble satt sammen av David Downes, en tidligere musikalsk leder av den irske sceneshow Riverdance. Ensemblet er med bare kvinner.[1][2] Hans konsept var å tappe seg inn på det amerikanske markedets smak for keltisk musikk og kultur ved å opprette en gruppe som blandet irske elementer av musikk og dans som i likhet med Michael Flatley utnytter strukturen «all-girl pop» grupper som Spice Girls og Pussycat Dolls.[3] For å oppnå dette, rekrutterte han en gruppe av fem irske kvinnelige artister som ikke tidligere var fremført sammen: vokalistene Chloë Agnew, Lynn Hilary, Lisa Kelly og Alex Sharpe og fiolinisten Máiréad Nesbitt. Alle disse ble de første representantene for den keltiske kvinnen, som han oppfattet det. Downes foreslo et repertoar som skulle spenne fra tradisjonelle keltiske melodier til moderne sanger. Hittil er fire album gitt ut under navnet «Celtic Woman»: Celtic Woman, Celtic Woman: A Christmas Celebration, Celtic Woman: A New Journey og Celtic Woman: The Greatest Journey. Gruppen har gjennomført en rekke verdensturneer. Kumulativt har album av Celtic Woman solgt over 50 millioner plater verden over, slik at det for tiden en av de mest kommersielt vellykkede musikalske grupper i verden.

Grunnlaget for keltisk musikks popularitet utenfor Norge og Europa ble til som et resultat av suksessen til artister som Enya og Clannad, sammen med sceneshowet Riverdance og Lord of the Dance. Celtic Woman har blitt beskrevet som «Riverdance for stemmen».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2008-09-30. Besøkt 29. november 2009. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 2008-12-01. Besøkt 29. november 2009. 
  3. ^ http://www.exploreli.com/kids/kidsday-talks-with-members-of-celtic-woman-1.1210283
  4. ^ McElhinney, Danny (5. februar 2006). «Celtic Woman in Dublin». Ireland on Sunday. Arkivert fra originalen 2007-09-07. Besøkt 13. februar 2007. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]