Celtic Woman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Celtic Woman
UtmerkelserEuropean Border Breakers Award (2007) (for: Celtic Woman)
OpphavIrland, Irland (2004)
SjangerKeltisk, new age, adult contemporary, klassisk
Aktive år2004–d.d.
PlateselskapEMI & Manhattan
NettstedCelticWoman.com
IMDbIMDb
Medlemmer
Chloë Agnew (september 2004–), Tara McNeill (august 2016–), Megan Walsh (august 2018–), Muirgen O'Mahony (juni 2021–)
Tidligere band
Órla Fallon
Méav Ní Mhaolchatha
Deirdre Shannon
Hayley Westenra
Logo
Celtic Womans logo

Celtic Woman er et musikalsk ensemble satt sammen av David Downes, en tidligere musikalsk leder av den irske sceneshow Riverdance. Ensemblet er med bare kvinner.[1][2] Hans konsept var å tappe seg inn på det amerikanske markedets smak for keltisk musikk og kultur ved å opprette en gruppe som blandet irske elementer av musikk og dans som i likhet med Michael Flatley utnytter strukturen «all-girl pop» grupper som Spice Girls og Pussycat Dolls.[3] For å oppnå dette, rekrutterte han en gruppe av fem irske kvinnelige artister som ikke tidligere var fremført sammen: vokalistene Chloë Agnew, Lynn Hilary, Lisa Kelly og Alex Sharpe og fiolinisten Máiréad Nesbitt. Alle disse ble de første representantene for den keltiske kvinnen, som han oppfattet det. Downes foreslo et repertoar som skulle spenne fra tradisjonelle keltiske melodier til moderne sanger. Hittil er fire album gitt ut under navnet «Celtic Woman»: Celtic Woman, Celtic Woman: A Christmas Celebration, Celtic Woman: A New Journey og Celtic Woman: The Greatest Journey. Gruppen har gjennomført en rekke verdensturneer. Kumulativt har album av Celtic Woman solgt over 50 millioner plater verden over, slik at det for tiden er en av de mest kommersielt vellykkede musikalske grupper i verden.

Grunnlaget for keltisk musikks popularitet utenfor Norge og Europa ble til som et resultat av suksessen til artister som Enya og Clannad, sammen med sceneshowet Riverdance og Lord of the Dance. Celtic Woman har blitt beskrevet som «Riverdance for stemmen».[4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 30. september 2008. Besøkt 29. november 2009. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 1. desember 2008. Besøkt 29. november 2009. 
  3. ^ http://www.exploreli.com/kids/kidsday-talks-with-members-of-celtic-woman-1.1210283[død lenke]
  4. ^ McElhinney, Danny (5. februar 2006). «Celtic Woman in Dublin». Ireland on Sunday. Arkivert fra originalen 7. september 2007. Besøkt 13. februar 2007.  «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 7. september 2007. Besøkt 5. desember 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]