Cecilie Høigård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cecilie Høigård
Født27. des. 1943Rediger på Wikidata (77 år)
Beskjeftigelse ProfessorRediger på Wikidata
Far Einar HøigårdRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Prisen for god forskningsformidling ved Universitetet i Oslo (2004)Rediger på Wikidata

Cecilie Høigård (født 27. desember 1943 i Lom i Gudbrandsdalen) er en norsk kriminolog. Hun er professor ved Institutt for kriminologi og rettssosiologi ved Det juridiske fakultet (UiO), Universitetet i Oslo. Hun har særlig forsket på miljøet av rusmisbrukere, prostituerte og taggere i Oslo.

Hun er oppvokst på Tåsen i Oslo. Hennes far, Einar Høigård, tok sitt liv i tysk fangenskap en måned før hun ble født.[1] Hun hun var den første i Norge til å ta magistergraden på Institutt for kriminologi og rettssosiologi i 1971, og ble utnevnt til professor i kriminologi i 1988. På 1970-tallet kartla hun sammen med kollega Liv Finstad kvinner i prostitusjonsmiljøet i Oslo, noe som resulterte i flere bøker som til slutt dannet grunnlag for spillefilmen Hard asfalt fra 1982.

Fra 1980-tallet har Høigård gjort undersøkelser av graffitimiljøet i Oslo gjennom kriminalstatistikk, pressedekning og politiske debatter. Hun utga i 2002 boka Gategallerier. Ifølge Høigård er «Utviklingen av graffitikontrollen er et lærestykke i hvordan utstøting og kriminalitet kan skapes»[2] Hun hadde rollen som seg selv i filmen Streker som samfunnet hater (2005).[3]

Hun mottok Prisen for god forskningsformidling ved Universitetet i Oslo i 2004 begrunnet av juryen med at hun var en «usedvanlig allsidig forskningsformidler»

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]