Cavalier king charles spaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cavalier king charles spaniel
Cavalier, engelsk toy spaniel
Cavalier king charles spaniel
HundetypeSelskapshund, spaniel
OpprinnelseStorbritannia
EgenskaperFamiliehund
Livsløp10-14
StørrelseLiten (5,5–8,5 kg)
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCIGr. 9 sek. 7
(FCI #136)
AKCToy Group
CKCToys
KCToy Breed Group
UKCCompanion Dog Group
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Cavalier king charles spaniel (FCI #136) er en liten selskapshund av britisk opprinnelse. Ifølge Norsk Kennel Klub er den en av Norges mest populære hunder.[1] Det lange navnet gjør at den gjerne omtales kun som cavalier.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Cavalier

Typen kan ha en opprinnelse som strekker seg tilbake mot 1500-tallet, men den moderne hunderasen ble skapt i Storbritannia i mellomkrigsåra. Parker et al. (2017) demonstrerer med all tydelighet at rasen er nært beslektet med engelsk springer spaniel på den ene siden og amerikansk cocker spaniel på den andre siden. Parkes studie viser dessuten at det har skjedd betydelig genflyt mellom cavalier king charles spaniel og griffon bruxellois, noe som kan være opphavet til at noen mener rasen har aner fra 1500-tallet. Griffon bruxellois er nnemlig betydelig eldre som type.[2] Cavalier king charles spaniel skal opprinnelig ha blitt brukt som jakthund, men den ble raskt populær som selskapshund.

Navnet cavalier king charles spaniel har sammenheng med tilnavnet på Karl II av Englands tilhengere, de royalistiske såkalte cavaliers. Kong Karl II skal selv ha hatt slike hunder. Det sies at han skal ha vært så glad i disse hundene at han fikk vedtatt en egen lov som sa at cavaliern ikke var en hund, slik at han kunne ta dem med seg til parlamentet der hunder ellers ikke hadde adgang.

Da moten utover på 1700- og 1800-tallet gikk i retning av Mops, Pekingeser, Japanese Chin og andre svært kortsnutede hunderaser, så ble den opprinnelig lette, og relativt langsnutede lille spanielen blandet med disse, og den kortsnutede varianten, som vi i dag kjenner som rasen King Charles Spaniel oppstod. Det var en amerikansk rikmann og hundeelsker, Mr Roswell Eldridge, som i 1926 oppdaget at rasen ikke lenger lignet de hundene som var avbildet på gamle tapeter fra tidligere tider. Han utlovet en belønning til den som best kunne gjenskape en spaniel av den typen som var avbildet på Kong Karl IIs tid. Britiske oppdrettere bestemte seg derfor for å prøve, og som et resultat ble den første raseklubben dannet i 1928. Prisen på £25 ble vunnet av hunden Ann's SonCrufts i 1929. Denne hunden ble også valgt som modell for den nye rasestandarden. Avlsmaterialet som måtte brukes for å nå målet, var først og fremst de mer langsnutede variantene som fortsatt iblant dukket opp i valpekull, og som hadde blitt forkastet som mindreverdige i den perioden man arbeidet for å få rasen mest mulig flatneset. Noen kilder hevder at det også ble blandet inn andre raser som papillon, cocker – og springer spaniel. Rasen slik vi kjenner den i dag ble godkjent av den britiske kennelklubben den 5. desember 1945.[3]

I 1973 vant hunden Alansmere Aquarius den prestisjefylte prisen «Best in Show» på Crufts, noe som førte til at rasens popularitet nærmest eksploderte. Norsk Cavalierklubb ble dannet i 1998.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Cavalier king charles spaniel er en rektangulær hund med små proporsjoner. Kroppen er lang og har en måtlig lang hals, som er litt bøyd. Brystet er middels stort og ryggen rett. Kort lendeparti. Korte bein med kompakte labber. Halen skal ikke bæres høyere enn rygglinjen. Hodet er rudt og skallen flat, uten særlig markert stopp. Snutepartien er konisk, men kraftige kjever. Leppene skal ikke være hengende.

Pelsen er lang og silkeaktig uten krøller, men noe bølget og rikelig, Beheng på ører, ben, labber og hale og runde store øyne. Den finnes fire godkjente farger:

  • Blenheim: Kastanjebrune tegninger vel adskilt på perlehvit bunn.
  • Tricolor: Sorte tegninger vel adskilt på perlehvit bunn, rødbrune tegninger på kinnene, over øynene, på innsiden av ørene og benene.*
  • Black/tan: Ensfarget sort med gulbrune tegninger på kinnene, over øynene, på innsiden av ørene og benene.
  • Ruby: Ensfarget dyp mahognirød.

Det har i de senere årene blitt avlet frem såkalte blendheimer og tricolorer med nærmest heldekkende, henholdsvis brune og svarte rygger og sider. Dette er ikke i henhold til rasestandarden, men de aksepteres av både nasjonale og internasjonale dommere.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Cavalier king charles spaniel var opprinnelig en jakthund som ble benyttet til jakt på fugl, men i dag er den først og fremst en populær og hendig familiehund. Den har imidlertid også en rekke egenskaper som brukshund, ikke minst på grunn av den godt utviklede luktesansen. Den kan bli en meget god tjenestehund, f.eks. som sporhund eller narkotikahund. Samtidig er rasen en meget populær utstillingshund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Cavalieren er en avbalansert liten hund som tilpasser seg et nesten et hvilket som helst miljø. Den krever en god del mosjon og psykiske oppgaver for å trives maksimalt, men den regnes som en rolig og avbalansert hund innendørs. Den er livlig, atletisk og energisk, men snill og varsom. Den skjeller sjelden, men liker dårlig å være alene hjemme. Den er heller ikke spesielt motstandsdyktig for kulde og fuktighet.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen bør spesielt undersøkes for hjertefeil (endocardiose), øyesykdommer og kneleddsfeil (patellaluxasjon), siden disse sykdommene kan være arvelig belastet.

Syringomyelia (SM) er et syndrom som påvirker hjerne og ryggmarg, ved at den bakre delen av hodeskallen blir for trang for hjernen, noe som skaper unormalt press. Presset fører til at spinalvæsken ikke klarer å flyte normalt mellom hjernen og ryggmargen, og det kan oppstå væskefylte hulrom og deformeringer i hjernen eller øvre deler av ryggmargen. Symptomene kan komme i alle aldre, men oppstår typisk mellom 6 måneder og 3-årsalderen. Symptomene inkluderer sensitivitet og smerter rundt hode, nakke, eller skuldre, ofte indikert av at hunden klynker eller gråter kombinert med regelmessig kløing i området rundt øre, nakke, skulder. Kløingen er ofte unilateral, det vil si begrenset til ene siden av kroppen. Kløebevegelsene er regelmessige uten egentlig å være i kontakt med resten av kroppen. SM fremkommer typisk når hunden blir oppspilt, for eksempel når den skal ut og gå tur. Diagnose skjer ved MRI-skanning. Operativ behandling er sjelden vellykket for denne tilstanden, men smerter kan lindres med visse typer medisin. Vanligvis brukes Neurontin (gabapentin) eller Lyrica. Kortison og andre typer kortikosteroider har også ofte god effekt, men bruken av disse bør unngås om mulig på grunn av bivirkninger.

Pelsen må stelles regelmessig, men den er ganske lettstelt. Øre og øyne må kontrolleres ofte.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. august 2012. Besøkt 3. februar 2013.  2012 – Antall hunder registrert pr fylke (delt ned til kommune, rasegr, rase), Excel-oversikt tilgjengelig via Norsk Kennel Klubs nettside
  2. ^ Parker, H. G., Dreger, D. L., Rimbault, M., Davis, B. W., Mullen, A. B., Carpintero-Ramirez, G., & Ostrander, E. A. (2017). Genomic analyses reveal the influence of geographic origin, migration, and hybridization on modern dog breed development. Cell reports, 19(4), 697-708. doi: 10.1016/j.celrep.2017.03.079
  3. ^ https://www.cavalierklubben.no/uploads/4/8/3/7/48376063/ras_til_%C3%A5rsm%C3%B8tet_2018.pdf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]