Cavalier king charles spaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cavalier king charles spaniel
Cavalier, engelsk toy spaniel
HundetypeSelskapshund, spaniel
OpprinnelseStorbritannia
EgenskaperFamiliehund
Livsløp10-14
StørrelseLiten (5,5–8,5 kg)
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCIGr. 9 sek. 7
(FCI #136)
AKCToy Group
CKCToys
KCToy Breed Group
UKCCompanion Dog Group
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Cavalier king charles spaniel (FCI #136) er en liten selskapshund av britisk opprinnelse. Ifølge Norsk Kennel Klub er den en av Norges mest populære hunder.[1] Det er imidlertid forbudt å avle på denne rasen i Norge, fordi Høyesterett har avgjort at den har for mange helseproblemer.[2] Det lange navnet gjør at den gjerne omtales kun som cavalier.

Dyrebeskyttelsen Norge hevder at hunder av denne rasen har problemer med hjertefeil, kronisk hodepine (syringomyli), øyesykdom og feil ved kneledd,[3] og har derfor gått til sak for å få avl av rasen forbudt basert på Lov om dyrevelferd (Dyrevelferdsloven) paragraf 25. I januar 2022 fastslo Oslo tingrett at oppdrett av rasen var i strid med Dyrevelferdsloven.[4] Dommen ble anket; de ankende partene mente at fortsatt kontrollert avl gjennom NKK og raseklubbene ville være det beste for dyrevelferden.[5][6]. Borgarting Lagmannsrett bekreftet dommen i november 2022, og Høyesterett bekreftet dommen i oktober 2023. Avl på rasen er dermed forbudt i Norge[7][2], men det er fortsatt lov å eie, kjøpe og importere dem[8][9].

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Cavalier

Typen kan ha en opprinnelse som strekker seg tilbake mot 1500-tallet, men den moderne hunderasen ble skapt i Storbritannia i mellomkrigsåra. Parker et al. (2017) demonstrerer med all tydelighet at rasen er nært beslektet med engelsk springer spaniel på den ene siden og amerikansk cocker spaniel på den andre siden. Parkes studie viser dessuten at det har skjedd betydelig genflyt mellom cavalier king charles spaniel og griffon bruxellois, noe som kan være opphavet til at noen mener rasen har aner fra 1500-tallet. Griffon bruxellois er nemlig betydelig eldre som type.[10] Cavalier king charles spaniel skal opprinnelig ha blitt brukt som jakthund, men den ble raskt populær som selskapshund.

Navnet cavalier king charles spaniel har sammenheng med tilnavnet på Karl II av Englands tilhengere, de royalistiske såkalte cavaliers. Kong Karl II skal selv ha hatt slike hunder. Det sies at han skal ha vært så glad i disse hundene at han fikk vedtatt en egen lov som sa at cavaliern ikke var en hund, slik at han kunne ta dem med seg til parlamentet der hunder ellers ikke hadde adgang.

Da moten utover på 1700- og 1800-tallet gikk i retning av Mops, Pekingeser, Japanese Chin og andre svært kortsnutede hunderaser, så ble den opprinnelig lette, og relativt langsnutede lille spanielen blandet med disse, og den kortsnutede varianten, som vi i dag kjenner som rasen King Charles Spaniel oppstod (som ikke må forveksles med cavalieren). Det var en amerikansk rikmann og hundeelsker, Mr Roswell Eldridge, som i 1926 oppdaget at rasen ikke lenger lignet de hundene som var avbildet på gamle tapeter fra tidligere tider. Han utlovet en belønning til den som best kunne gjenskape en spaniel av den typen som var avbildet på Kong Karl IIs tid. Britiske oppdrettere bestemte seg derfor for å prøve, og som et resultat ble den første raseklubben dannet i 1928. Prisen på £25 ble vunnet av hunden Ann's SonCrufts i 1929. Denne hunden ble også valgt som modell for den nye rasestandarden. Avlsmaterialet som måtte brukes for å nå målet, var først og fremst de mer langsnutede variantene som fortsatt iblant dukket opp i valpekull, og som hadde blitt forkastet som mindreverdige i den perioden man arbeidet for å få rasen mest mulig flatneset. Noen kilder hevder at det også ble blandet inn andre raser som papillon, cocker – og springer spaniel. Rasen slik vi kjenner den i dag ble godkjent av den britiske kennelklubben den 5. desember 1945.[11]

I 1973 vant hunden Alansmere Aquarius den prestisjefylte prisen «Best in Show» på Crufts, noe som førte til at rasens popularitet nærmest eksploderte. Norsk Cavalierklubb ble dannet i 1998.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Cavalier king charles spaniel er en rektangulær hund med små proporsjoner. Kroppen er lang og har en måtlig lang hals, som er litt bøyd. Brystet er middels stort og ryggen rett. Kort lendeparti. Korte bein med kompakte labber. Halen skal ikke bæres høyere enn rygglinjen. Hodet er rundt og skallen flat, uten særlig markert stopp. Snutepartiet er konisk, men kraftige kjever. Leppene skal ikke være hengende.

Pelsen er lang og silkeaktig uten krøller, men noe bølget og rikelig, Beheng på ører, ben, labber og hale og runde store øyne. Den finnes fire godkjente farger:

  • Blenheim: Kastanjebrune tegninger vel adskilt på perlehvit bunn.
  • Tricolor: Sorte tegninger vel adskilt på perlehvit bunn, rødbrune tegninger på kinnene, over øynene, på innsiden av ørene og benene.*
  • Black/tan: Ensfarget sort med gulbrune tegninger på kinnene, over øynene, på innsiden av ørene og benene.
  • Ruby: Ensfarget dyp mahognirød.

Det har i de senere årene blitt avlet frem såkalte blendheimer og tricolorer med nærmest heldekkende, henholdsvis brune og svarte rygger og sider. Dette er ikke i henhold til rasestandarden, men de aksepteres av både nasjonale og internasjonale dommere.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Cavalier king charles spaniel var opprinnelig en jakthund som ble benyttet til jakt på fugl, men i dag er den først og fremst en populær og hendig familiehund. Den har imidlertid også en rekke egenskaper som brukshund, ikke minst på grunn av den godt utviklede luktesansen. Den kan bli en meget god tjenestehund, f.eks. som sporhund eller narkotikahund. Cavaliere blir mye brukt som besøkshund i Røde Kors, den blir også brukt som terapihund, og konkurrerer i LP, RL, AG , freestyle og flyball. Samtidig er rasen en meget populær utstillingshund. Cavalieren er en utholdende rase, og er gjerne med på fjellturer, skitur og toppturer. Noen bruker de til blodspor, og til fuglejakt. Cavalieren er selvfølgelig også en utmerket familie- og selskapshund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Cavalieren er en avbalansert liten hund som tilpasser seg et nesten et hvilket som helst miljø[8]. Den krever en god del mosjon og psykiske oppgaver for å trives maksimalt, men den regnes som en rolig og avbalansert hund innendørs. Den er livlig, atletisk og energisk, men snill og varsom. Den skjeller sjelden, men liker dårlig å være alene hjemme. Den er heller ikke spesielt motstandsdyktig for kulde og fuktighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 28. august 2012. Besøkt 3. februar 2013.  2012 – Antall hunder registrert pr fylke (delt ned til kommune, rasegr, rase), Excel-oversikt tilgjengelig via Norsk Kennel Klubs nettside
  2. ^ a b «Avl på hunderasen cavalier er i strid med dyrevelferdsloven, mens avl på engelsk bulldog er mulig under et bestemt avlsprogram». www.domstol.no (norsk). Besøkt 16. oktober 2023. 
  3. ^ «Opprettholder forbud mot avl på hunderase», NRK, 18. november 2022
  4. ^ AS, TV 2 (31. januar 2022). «Historisk dom i Oslo tingrett - forbyr avl av populære hunderaser». TV 2 (norsk). Besøkt 31. januar 2022. 
  5. ^ Smith-Iversen, Nicklas (31. januar 2022). «Dyrebeskyttelsen vant sak mot NKK; avlsforbud på engelsk bulldog og cavalier king charles spaniel». Dyreliv.no. Besøkt 9. august 2022. 
  6. ^ Publisert: (3. mars 2022). «Anken er levert – De beste må få fortsette - Norsk Kennel Klub». www.nkk.no (norsk). Besøkt 9. august 2022. 
  7. ^ «Derfor har avl på hunderasen cavalier blitt forbudt». forskning.no (norsk). 11. desember 2023. Besøkt 12. desember 2023. 
  8. ^ a b Smith-Iversen, Nicklas (17. mars 2021). «Raseprofil: Cavalier king charles spaniel». Dyreliv.no. Besøkt 9. august 2022. 
  9. ^ «Forbud mot å avle hunder av rasen cavalier king charles spaniel». Mattilsynet (norsk). 22. november 2023. Besøkt 23. februar 2024. 
  10. ^ Parker, H. G., Dreger, D. L., Rimbault, M., Davis, B. W., Mullen, A. B., Carpintero-Ramirez, G., & Ostrander, E. A. (2017). Genomic analyses reveal the influence of geographic origin, migration, and hybridization on modern dog breed development. Cell reports, 19(4), 697-708. doi: 10.1016/j.celrep.2017.03.079
  11. ^ https://www.cavalierklubben.no/uploads/4/8/3/7/48376063/ras_til_%C3%A5rsm%C3%B8tet_2018.pdf

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]