Hopp til innhold

Amerikansk cocker spaniel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Amerikansk cocker spaniel
amerikansk cocker
HundetypeApporterende hunder, spaniels
OpprinnelseUSA
EgenskaperFamiliehund, jakthund
Livsløp10-14
StørrelseMellomstor (10-13 kg)
Passer forAlle
Anerkjennelser
FCIGr. 8 seksjon 2
(FCI #167)
AKCSporting
CKCSporting
KCGundog
UKCGun Dog Breeds
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Amerikansk cocker spaniel er en hunderase som kommer fra USA og nedstammer fra engelsk cocker spaniel. Engelsk og amerikansk cocker ble regnet som samme rase fram til 1930-årene. I de følgende årene ble den amerikanske variantens særtrekk forsterket gjennom selektiv utvelgelse, og i 1946 fikk den status som egen hundrase og fikk sin egen rasestandard av AKC. I dag skiller den amerikanske seg eksteriørmessig fra den engelske på flere måter, blant annet gjennom å være mindre.

Amerikansk cocker spaniel er populær i hjemlandet og mange andre steder i verden. Den har fortsatt en del jaktinstinkt, men er først og fremst populær som selskapshund.

Generell omtale

[rediger | rediger kilde]

Amerikansk cocker er opprinnelig en jakthund som tilhører gruppen med apporterende fuglehunder, i gruppen med spaniels, som også regnes som støtende hunder. Den er litt mindre og har en mer kompakt kropp enn engelske cocker. Den regnes som en snill og kjærlig hund med glimrende egenskaper som familiehund. Rasen er utholdende og har en hendig størrelse. Som andre spaniels har den en glimrende luktesans og regnes som en god all-round brukshund. Som spaniels flest trives den med mye mosjon og lange turer, sommer som vinter, til tross for den moderate størrelsen. Pelsen krever ganske mye stell, på løpende basis.

Rasestandard

[rediger | rediger kilde]

Den amerikanske cockeren er den minste i gruppen, med solid, kompakt kropp. Den skal ha et jevnt temperament uten noen tegn til vekhet. Uttrykket er intelligent, våkent, mykt og hengivent under tydelig markerte øyenbrynsbuer. Snuten er bred og neseborene er velutviklede som det høver seg en jakthund. Øynene er runde og store. Fargen er mørk brun (jo mørkere jo bedre). Ørene er dråpeformede og lange.

Hunden har kraftig beinstamme og muskuløse lemmer. Kneleddet er moderat vinklet. Potene er tette, store, runde og faste. Overlinjen skråner lett med en sterk rygg. Brystet skal være dypt. Halen er båret i linje med ryggens forlengelse eller litt høyere. Under bevegelse er halens bevegelser livlige.

Selv om amerikansk cocker spaniel er den minste av fuglehundene, skal den ha typiske bevegelser for denne gruppen. Bevegelsene skal være koordinerte, flytende og uten anstrengelse.

Pelsen er kort og fin på hodet, men på resten av kroppen er pelsen av middels lengde. Ører, bryst, buk og ben har godt beheng, men ikke så mye at det påvirker utseende og funksjon. Pelsen skal være silkemyk, flat eller lett bølget og av struktur slik at den er lettstelt. Tillatte farger er ensfarget sort (inkl. sort med tan), ensfarget fra mørkeste rød til lyseste krem samt brun og brun med tan og flerfarget med to eller flere godt avgrensede farger (en farge må være hvit).[1]

Mankehøyde: hannhunder 38 cm. +/- 1,5 cm. (idealhøyde 39 cm.), tisper 36 cm +/- 1,5 cm (idealhøyde 36 cm).

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Amerikansk cocker spaniel». 9. oktober 2014. Besøkt 27. desember 2014. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]