Castel Sant’Angelo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Castel Sant’Angelo
Castel Sant'Angelo (40071360473).jpg
Beliggenhet
AdresseLungotevere Castello, 50, Лунготевере Кастело, 50
Land ItaliaRediger på Wikidata
Historiske fakta
EierHadrian
Arkitekt Decriannus[1]Rediger på Wikidata
Kart

Castel Sant'Angelo
41°54′11″N 12°27′59″Ø
Nettsted
Nettsted Offisielt nettsted · Offisielt nettsted (it)

Castel Sant'Angelo, også kalt Engelsborgen på norsk, er en bygning ved Tiberen i Roma, nær Vatikanet. Den ble bygd i det annet århundre av keiser Hadrian som et mausoleum.

Navnet kommer fra historien om at erkeengelen Mikael en gang viste seg over borgen; under en pestepidemi gikk paven og folket i prosesjon, og de så engelen stikke et sverd i sliren som tegn på at pesten skulle opphøre. En statue av engelen ble reist på borgen, som fikk sitt nye navn. Dagens statue er den kopi av den opprinnelige.

I middelalderen ble det ombygd til en kraftig festning, selv om det meste av den gamle strukturen ble bevart. Pave Nikolas III sammenbandt borgen med Peterskirken med en overbygd korridor kalt Passetto di Borgo. Borgen lå på et strategisk sted i forhold til broene over Tiberen, som det var færre av dengang enn i dag.

Borgen ble utsatt for mange beleiringer, og er særlig kjent fra «Sacco di Roma» da keiser Karl Vs styrker plyndret Roma i 1527 og pave Klemens VII klarte å flykte til Engelsborgen.

Castel Sant'Angelo ble også benyttet som fengsel. En av fangene var Giordano Bruno, som ble holdt der i seks år.

I dag er borgen et museum, hvor man blant annet kan se de pavelige gemakker. Fra toppen er det god utsikt til blant annet Peterskirken.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.elledecor.com, besøkt 17. desember 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]