Carlton Club

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Carlton Clubs bygning fra 1943 (den tidligere Arthur's Club)
Carlton Club på Pall Mall, 1800-tallet

Carlton Club er en klubb i London. Den ble grunnlagt i 1832, og var et samlingssted særlig for Tories, senere konservative politiske. Blant medlemmene kan nevnes Benjamin Disraeli, Robert Peel, Winston Churchill, Harold Macmillan og Margaret Thatcher.

Klubbhuset var de første tre årene i Carlton Terraces, derav navnet. I 1835 var arkitekten Robert Smirkes praktbygg for klubben innflyttingsklar på Pall Mall. Dette huset ble ødelagt i 1940 under luftangrepene på London under annen verdenskrig. Deretter flyttet klubben til St James’ Street 69.

Det var i Carlton Club at backbenchers i det konservative parti i 1922 bestemte seg for å distansere seg fra sin partisjef Austen Chamberlain og trekke seg fra regjeringskoalisjonen ledet av David Lloyd George. I 1977 ble Junior Carlton Club grunnlagt. Den 25. juni 1990 ble det utført et bombeangrep mot klubben, tilskrevet IRA. En portier ble drept.

Egentlig kan bare menn få fullverdig medlemskap. Kvinner han tilknyttes i assosiert status, men uten fullverdig tilgang. De kan imidlertid ble æresmedlemmer.

Unntak fra regelen var Margaret Thatcher, som ble gitt både æres- og fullmedlemskap i Carlton Club.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]