Robert Smirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
British Museum

Sir Robert Smirke (født 1. oktober 1781 i London, død 18. april 1867 i Cheltenham) var en britisk arkitekt. Han har blant annet tegnet British Museum i London.

Robert Smirke var den andre av portrettmaleren Robert Smirkes tolv barn. På skolen lærte han seg latin, gresk og fransk. I mai 1796 begynte han å studere arkitektur under John Soane og ble samme år opptatt i Royal Academy of Arts. Etter få måneder brøt han med Soane etter uoverensstemmelser og begynte med George Dance den yngre og Thomas Bush. Fra 1801 til 1805 var han på dannelsesreise og fordypet sitt arkitekturstudium i Sør-Europa. I 1805 trådte han inn i Society of Antiquaries of London og i Architects' Club. I 1806 publiserte han verket Specimens of Continental Architecture, som skulle bli første bind i en serie som imidløertid ikke ble sluttført.

Hans første statlige oppdrag var bygningen for myntpregeanstalten Royal Mint. Han tegnet også et nytt Royal Opera House, og ble i 1813 sammen med John Nash og sin tidligere lærer John Soane kalt til det kongelige byggebyrå, Office of Works.

I 1819 giftet han seg med Laura Freston, datter av presten Anthony Freston, som igjen var i slekt med arkitekten Matthew Brettingham.

Smirke ble slått til ridder i 1832. I 1845 trakk han seg tilbake fra arkitekturarbeidet.