Carlos Fuentes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Carlos Fuentes
Carlos Fuentes, Paris - Mar 2009 (6).jpg
Født Carlos Fuentes Macías
11. november 1928
Panama by
Død 15. mai 2012
Mexico by
Gravlagt Cimetière du Montparnasse
Ektefelle Silvia Lemus, Rita Macedo
Barn Carlos Fuentes Lemus
Utdannet ved Universidad Nacional Autónoma de México
Nasjonalitet Mexico, Panama
Medlem av Colegio Nacional, Academia Mexicana de la Lengua, American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser storkorset av Isabella den katolskes orden, Fyrsten av Asturias' pris for litteratur, Four Freedoms Award - Freedom of Speech, Rómulo Gallegos pris, Xavier Villaurrutia-prisen, Cervantes-prisen, Premio Internacional Menéndez Pelayo, Nasjonalprisen for vitenskap og kunst, Common Wealth Award of Distinguished Service, Premio Grinzane Cavour, Belisario Domínguez Medal of Honor, Alfonso Reyes International Prize, Prix Formentor
Signatur
{{{navn}}}s signatur

Carlos Fuentes (født 11. november 1928 i Panama by, død 15. mai 2012) var en meksikansk forfatter og skribent som en av de mest kjente forfattere og essayister i den spansktalende verden.

Bakgrunn og liv[rediger | rediger kilde]

Fuentes ble født av meksikanske foreldre. Hans far var diplomat, og Fuentes tilbrakte derfor store deler av barndommen i flere forskjellige hovedsteder, hovedsakelig i latinamerikanske land. Som ungdom reiste Fuentes tilbake til Mexico, hvor han bodde frem til 1965. Han studerte juss ved universitetet i Mexico, og senere ved Graduate Institute of International and Development Studies i Genève. Han har påvirket den moderne latinamerikanske litteraturen, og flere av hans arbeider har blitt oversatt til engelsk og en rekke andre språk.

Fuentes var gift med filmstjernen Rita Macedo fra 1959 til 1973. Paret endte dette forholdet i en skandale, og Fuentes giftet seg deretter med journalist og reporter Silvia Lemus. Fuentes fulgte senere i fotsporene til sine foreldre, og han begynte diplomat i 1965. Han var utstasjonert forskjellige hovedsteder som ambassadør for Mexico. I 1978 gikk Fuentes av som Mexicos ambassadør til Frankrike i protest over utnevnelsen av Gustavo Díaz Ordaz, tidligere president i Mexico, som ambassadør til Spania.

Fuentes har også, i kortere perioder, arbeidet som foreleser ved en rekke universiteter som Princeton, Harvard, University of Pennsylvania, Columbia, Cambridge University og George Mason University. Fuentes var også en nær venn av den kjente amerikanske sosiologen C. Wright Mills, som han dediserte boken The Death of Artemio Cruz til.

Fuentes var far til tre barn. Bare en av dem er fremdeles i live: Cecilia Fuentes Macedo, født i 1962, jobber nå i TV-produksjonen. En sønn, Carlos Fuentes Lemus, døde av komplikasjoner forbundet med hemofili i 1999, i en alder av 25 år. Datteren, Natasha Fuentes Lemus (født 31. august 1974), døde av en tilsynelatende overdose i Mexico by, den 22. august 2005 i en alder av 30 år.

Fuentes publiserte boken Las Buenas Conciencias i 1959. Dette verket skildrer den privilegerte middelklassen i en mellomstor meksikansk by, trolig modellert etter byen Guanajuato. Hans roman Gringo Viejo fra 1985 er USAs første bestselger skrevet av en meksikansk forfatter, er bakgrunn for filmen Old Gringo i 1989 med blant andre Gregory Peck og Jane Fonda i hovedrollene. Fuentes ble tildelt Fyrsten av Asturias' pris for litteratur i 1994.

Fuentes døde 15. mai 2012 på et privat sykehus i Mexico by etter å ha slitt med hjerteproblemer.