Carlos, prins av Asturias

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Portrett av den 13 år gamle Don Carlos, malt av Alonso Sánchez Coello i 1558.

Don Carlos, prins av Asturias (født 8. juli 1545 i Valladolid, død 24. juli 1568 i Madrid) var den eldste sønn av Filip II av Spania og hans første kone Maria Manuela av Portugal, datter avJohan III av Portugal.

Don Carlos var mentalt ustabil og ble fengslet av faren tidlig i 1568, hvor han døde etter et halvt år i isolasjon. Hans skjebne er skildret i Friedrich Schillers tragiske drama Don Carlos, infante fra Spania og operaen Don Carlos av Giuseppe Verdi.

Historien om en konge som fengsler sin egen sønn er også tema i boken Livet er en drøm av Pedro Calderón de la Barca fra 1635, selv om Don Carlos ikke nevnes direkte.

Don Carlos' mor døde 4 dager etter fødselen, og han begynte tidlig i puberteten å vise tegn til mental ustabilitet. Mange fysiske og mentale tegn kan tyde på at dette var et resultat av innavl innen Huset Habsburg og de kongelige familiene i Portugal og Spania.

Carlos hadde bare fire oldeforeldre i stedet for maksimalt åtte, og hans foreldre hadde samme stamtavle (1/8) som om de var halvsøsken . Han hadde bare seks tippoldeforeldre, i stedet for de maksimale 16; mormoren og hans farfar var søsken, sin morfar og hans farmor var også søsken, og hans to oldemødre var søstre.

I 1562 ble han utsatt for en hodeskade da han falt ned en trapp. Han overlevde etter en trepanasjon av hodeskallen, gjennomført av den kjente anatomen Andreas Vesalius. Etter denne hendelsen, fikk Don Carlos en vanskelig adferd, hvor han blant annet begynte å mislike hertugen av Alba, som var kongens kommandant i Nederland, en stilling som var blitt lovet Don Carlos. Don Carlos skal da ha startet å konspirere med opprørere i Nederland. Han ble også fiendtlig innstilt overfor faren, og skal ha planlagt å ta livet av ham. Høsten 1567 var han i ferd med å flykte til Nederland, men planen ble avslørt av Don Juan de Austria.

Det er i ettertid blitt spekulert i om han døde av forgiftning mens han satt fengslet, men historikere i dag tror han døde av naturlige årsaker. Han ble svært tynn og kan ha utviklet spiseforstyrrelser i fengselet.

Kilder[rediger | rediger kilde]