Carlo Blasis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Carlo Blasis

Carlo Blasis (1797 – 1878) var en italiensk danser, koreograf og pedagog, født i Napoli og død i Cernobbio. Han studerte hos Dauberval og Gardel. Han anses som den mest betydningsfulle ballettpedagogen i det 19. århundre.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Han debuterte i en alder av 12 år i Marseille og fortsatte videre til Bordeaux og Paris. Han skapte sine første balletter for operaproduksjoner av Gluck, Sacchini og Mozart. Utnevnt til solodanser ved La Scala i Milano hvor han arbeidet under Vigan. I årene 1826 – 30 var han solodanser og koreograf ved Kings Theater i London. Senere opptrådte han i St. Petersburg. I 1837 ble han direktør for akademiet ved La Scala hvor han også virket som koreograf. Han fortsatte å virke som gjestelærer i atskillige europeiske byer.

Forfatterskap[rediger | rediger kilde]

Hans Traité élémetaire, theorique et practique de l'art de la danse ble utgitt i Milano i 1820, Code of Therpsichore i London 1828, Notes upon Dancing i London i 1847 – og hans mest ambisiøse og minst kjente bok L'uomo fisico, intellettuale e morale i Milano i 1857.

Betydning[rediger | rediger kilde]

Alle disse bøkene omhandler hans teorier om den akademiske dans og kodifiseringen av dens teknikk. De oppretter og definerer standarder som hele generasjoner av dansere er oppdratt etter. Han anses som den mest betydningsfulle ballettpedagogen i det 19. århundre. Blant hans elever var bla. Cerrito, Rosari, Maywood og Andreyanova.


Kilder[rediger | rediger kilde]

The Concise Oxford Dictionary of Ballet, Horst Koegler (Oxford Paperback Reference) (Paperback – 14. okt. 1982)