Enrico Cecchetti

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Enrico Cecchetti
Enrico Cecchetti.jpg
Født21. juni 1850
Roma
Død12. november 1928 (78 år)
Milano
Beskjeftigelse Ballettdanser, koreograf, danser
Nasjonalitet Kongedømmet Italia

Enrico Cecchetti (født 21. juni 1850 i Roma, død 13. november 1928 i Milano) var en italiensk danser, ballettmester og pedagog. Han var sønn av to dansere. Han debuterte fem år gammel i Genova og studerte med Carlo Blasis' elev Lepri i Firenze og turnerte med en liten gruppe i USA.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Enrico Cecchetti hadde sin voksendebut i La Scala i Milano i Gudene fra Valhall, deretter opptrådte som gjestende førstedanser i de europeiske hovedsteder og gjorde sin St. Petersburg-debut i 1887 i Tulipanene fra Haarlem. I 1890 ble han 2. ballettmester ved det Keiserlige teater i St. Petersburg, og fra 1892 underviste han ved den tilknyttede skolen, hvor han i vesentlig grad bidro til å heve den tekniske standarden på danserne.

Blant hans elever er Trefilova, Egorova, Pavlova, Sedova, Vaganova, Kschessinska, Preobrajenska, Karsavina, Gorsky, Legat, Fokine, Obukhoff og Nijinskij – senere også Massine, Bolm Lopkova, de Valois, Danilova, Markova, Dolin og Lifar.

I 1902 reiste han til ballettskolen ved Operaen i Warszawa, men returnerte til St. Petersburg for å starte sin egen skole inntil Djagilev engasjerte ham i 1910 som ballettmester for sitt kompani. I 1918 åpnet han en ballettskole i London med sin hustru, og var sjef for ballettskolen ved La Scala 19251928. Han koreograferte en del balletter, men ingen av dem har overlevet.

Betydning[rediger | rediger kilde]

Hans virkelig betydning var at han var en av de aller største ballettpedagoger i balletthistorien. Med det formål utelukkende å bevare hans system, kalt Cecchetti-metoden, ble Cecchetti Society grunnlagt i London i 1922 og ble inkorporert i ISTD (Imperial Society of Teachers of Dancing) i 1924. I USA har et Cecchetti Council of America eksistert siden 1939.

Blant rollene han skapte var Carabosse og Blue Bird i Tornerose i 1890 og sjefsevenukken i Scheherazade (1910) og The Showman i Petrushka i 1911.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Kilder[rediger | rediger kilde]

  • The Concise Oxford Dictionary of Ballet (Oxford Paperback Reference) by Horst Koegler (Paperback – Oct 14, 1982).