Captain America (1990)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Captain America
Generell informasjon
GenreSuperheltfilm, actionfilm,[1] science fiction-film,[1] krigsfilm, thriller, fantasyfilm
Utgivelsesår1990
NasjonalitetUSA, Den sosialistiske føderale republikken Jugoslavia
Lengde97 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiAlbert Pyun[1][2][3][4] Rediger dette på Wikidata
ManusLawrence Block, Stephen Tolkin[5] Rediger dette på Wikidata
TemaAndre verdenskrig Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Menahem Golan, Stan Lee
MusikkBarry Goldberg Rediger dette på Wikidata
KlippJon Poll Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeMatt Salinger,[6] Ronny Cox,[6] Scott Paulin,[6] Ned Beatty,[6] Darren McGavin,[6] Francesca Neri,[6] Michael Nouri,[6] Melinda Dillon,[6] Bill Mumy,[6] Carla Cassola,[6] Garette Ratliff Henson,[6] Wayde Preston,[6] Norbert Weisser,[6] Kim Gillingham, Relja Bašić,[5] Jason Brooks,[5] Mustafa Nadarević,[5] Antun Nalis[5] Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Filmformat1,33:1
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
FilmselskapMarvel Entertainment, Jadran Film, 21st Century Film Corporation Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)21st Century Film Corporation
Budsjett10 000 000 USD[7] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)14. desember 1990[8][9]
Eksterne lenker

Captain America er en amerikansk film fra 1990, regissert av Albert Pyun.[10]

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1936 i Porto Venere, Italia, kidnapper den fascistiske regjeringen et vidunderbarn, Tadzio De Santis, og dreper hele familien hans, for å bruke ham til et nytt eksperimentelt prosjekt for å skape en fascistisk super-soldat. Men prosjektets oppfinner, Dr. Maria Vaselli, protesterer mot denne grusomheten og reiser til USA for å tilby sine tjenester til amerikanerne. Syv år senere finner den amerikanske regjeringen en frivillig i Steve Rogers, en svak, ung mann som blir unntatt fra militærtjeneste fordi han ikke er sterk nok og sliter med Poliomyelitt. Men det vitenskapelige prosjektet kurerer Rogers plager, og gir ham overlegen styrke og utholdenhet. Men før noen flere supersoldater kan skapes, blir Vaselli myrdet av en spion for nazistene - før Rogers klarer å drepe spionen.

I mellomtiden har den nå voksne Tadzio de Santis - hvis hud ble brent og består av røde arr på grunn av den tidligere versjonen av Vasellis prosedyre, men som har fysisk dyktighet lik Rogers - fått kallenavnet The Red Skull. Han planlegger å skyte en ny prototype av et interkontinentalt ballistisk missil mot det hvite hus. Steve Rogers, nå med kodenavnet Captain America, blir sendt inn for å nøytralisere The Red Skull og missilet. Captain America trenger snart gjennom nazistenes utskytningsanlegg, men blir beseiret og binder ham fast til missilet. Captain America griper armen til The Red Skull, noe som tvinger ham til å kutte av sin egen hånd for å unngå å bli tatt med på missilet. Når missilet er over Washington D.C. tar en ung gutt ved navn Tom Kimball et fotografi av missilet, samtidig som Captain America sparker løs en av rakettens finner. Dette gjør at missilet forandrer kurs fra Det hvite hus og til slutt styrter i Alaska, både misillet og Rogers blir dermed begravd under is. I 1992 ble Tom Kimball valgt til president i USA.

Ett år inn i sin første periode presser han på for aggressiv ny miljø-lovgivning. I mellomtiden har The Red Skull gjennomgått omfattende plastisk kirurgi for å delvis forandre de vansirede trekkene hans. Han oppdro en også datteren sin Valentina som en leiemorder. I løpet av 1960-tallet ansetter en skyggefull organisasjon The Red Skull og kjeltringene hans til å myrde forskjellige amerikanere som var mot militarisme og fascisme, deriblant Dr. Martin Luther King jr., President John F. Kennedy, og senator Robert F. Kennedy. The Red Skull kidnapper også Tom Kimball, og hjernevasker ham. I Alaska finner en gruppe forskere ved et uhell Rogers kropp frosset i en isblokk. Han våkner igjen, og tror at det fremdeles er 1940-tallet. Hans mystiske gjenopptreden skaper internasjonale overskrifter, og både Tom Kimball og The Red Skull får høre at han har blitt oppdaget. Rogers møter snart Sam Kolawetz, en reporter og barndomsvenn av Kimball som lenge har vært på jakt etter Red Skull. Han kommer seg tilbake til kjæresten sin, Bernice, i Redondo Beach, California. Hun har for lengst giftet seg og oppdratt sin egen datter, Sharon, som gir Rogers en rekke videoer om historie for å hjelpe ham med å oppdage hva som har skjedd siden 1940-tallet.

Men Red Skulls kjeltringer, ledet av Valentina, bryter seg inn i Bernices hjem og dreper henne under deres forsøk på å finne Rogers. Rogers og Sharon besøker den hemmelige underjordiske basen hvor han fikk superkreftene sine, hvor de får tak i Vasellis dagbok og de oppdager det opprinnelige navnet til Red Skull. De blir overfalt av Red Skulls kjeltringer, som snart blir beseiret av Rogers. De reiser deretter til Italia, og i Red Skulls barndomshjem oppdager de et gammelt båndopptak av drapet på foreldrene hans. Når Kimball forsøker å stikke av fra cellen sin, blir han reddet av Captain America. Under konfrontasjonen med Red Skull trekker han frem en fjernutløser for en atombombe, men Rogers bruker opptaket av mordene på De Santis-familien for å distrahere ham. Amerikanske soldater ankommer snart for å redde presidenten, og arrestere alle konspiratørene som er involvert i kidnappingen av Tom Kimball.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]