Caprella linearis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Caprella linearis
Caprella linearis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Caprella linearis
Linné, 1767
Norsk(e) navn:
Hører til: Caprella,
spøkelseskreps,
Caprelloidea,
tanglopper,
storkreps
Habitat: hav
Utbredelse: Atlanterhavet, Norskehavet, Barentshavet, Nordsjøen, Japanhavet

Caprella linearis er en art i slekten Caprella innenfor spøkelseskreps-familien (orden Caprelloidea eller «spøkelsestanglopper») – en type tanglopper. Larvene er planktoniske. De er relativt store, hannene blir opptil 32 mm lange, hunnene inntil 14 mm. Arten har to store og to små antenner. Fargen er rød eller grønnaktig med lyserøde øyne. Den kan skifte farge etter omgivelsene.

I likhet med andre spøkelseskreps har arten ikke lemmer på kroppsledd 3-4, men her har den et par kølleformede gjeller. Kroppsledd nr 5 har to tydelige torner eller spisser på oversiden, mens kroppsledd nr 6 har en slik torn eller spiss. Den kjennes ofte ikke lett fra arten Caprella septentrionalis som også er vanlig i norske farvann, men sistnevnte art er mer svartflekket grønn i farge og har mørkere røde øyne.[1] Begge disse to Caprella-artene kan på sin side skilles fra Phtisica marina ved at sistnevnte art har ben på kroppsledd 3-4, og klubbeformede gjeller på kroppsleddene 2-4. Hunnene har rugeposer på kroppsledd 3-4.

De lever bare i havet (saltvann), og er utbredt i farvannene i nord inklusive Atlanterhavet, Nordsjøen, Norskehavet, og Barentshavet inklusive Svalbard. Den lever også i hele Nordsjøen, Biscayabukta, og i Japanhavet. I Norge kan den antakelig finnes langs hele kysten, men sikre observasjoner er gjort utenfor Vestfold.[2]

Arten lever fra tidevannssonen og ned til 65 meters dyp. Den er 5 - 30 mm lang, hannen dobbelt så lang som hunnen. Den lever fra tidevannssonen og på grunt vann helt ned til større dybder, gjerne på alger og tang, eller på bøyer i havet. De fester seg til underlaget ved hjelp av bakbenenes klør. Arten liker vannmasser i bevegelse. Den kan finnes i store kolonier på arten brødsvamp - Halichondria panicea.

Taksonomisk plassering[rediger | rediger kilde]

Slektens systematikk er i nyere tid beskrevet og oppdatert i 2003.[3] Artens moderne tilhørighet i Caprella-krepsenes systematikk gis nedenfor i lys av 2013-revisjonen med basis i WoRMS-databasen. [4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Frank Emil Moen og Erling Svensen, Dyreliv i havet - Nordeuropeisk marin fauna, 6. utgave 2014, side 264.
  2. ^ Caprella linearis Arkivert 2013-09-14, hos Wayback Machine. - oppslag i Artsdatabanken, besøkt 11. mars 2014.
  3. ^ Myers A.A. & Lowry J.K«., [0443:APAANC[død lenke]2.0.CO;2 A phylogeny and a new classification of the Corophiidea Leach, 1814 (Amphipoda)]», i. Journal of Crustacean Biology, nr 23, 2003, side 443-485.
  4. ^ (en) Caprella linearis – oversikt og omtale av artene i WORMS-databasen - WoRMS. Besøkt 4. mars 2014.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]