Cap Gris-Nez

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cape Gris Nez sett fra satellitt

Cap Gris-Nez er et nes på Côte d'Opale i départementet Pas-de-Calais i Nord-Frankrike. Det ligger mellom Wissant og Audresselles i kommunen Audinghen.

Klippene på Cap Griz Nez er det punktet i Frankrike som ligger nærmest England, bare 34 km fra Dover, og på klare dager kan en se de hvite klippene ved Dover. Bakken er dekket av strandnellik og fjærekoll, og klippene er et flott utkikkspunkt for å se skipstrafikken i sjøen nedenfor.

På toppen av klippene ligger restene av en engelsk festning bygget av Henrik VIII på begynnelsen av 1500-tallet. Under andre verdenskrig bygde tyskerne et blokkhus inne i ruinene, og området har en rekke bunkere som var en del av Atlanterhavsvollen, som skulle forhindre en alliert landgang. Den korte avstanden till England gjorde også at det ble anlagt tungt artilleri, som kunne dekke hele kystlinjen mellom Calais og Boulogne. Batterie Grosser Kurfurst hadde tre 170 millimeter kanoner og Batterie Todt hadde fire 380 mm kanoner. Et av blokkhusene til det siste batteriet huser i dag Atlanterhavsvoll-museet.

Området ble inntatt av 3rd Canadian Infantry Division i september 1944.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]