Strandnellik

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Strandnellik
Strandnellik på Mølen ved Larvik Foto: Arnstein Rønning
Strandnellik på Mølen ved Larvik
Vitenskapelig(e)
navn
:
Armeria maritima
Willd.
Norsk(e) navn: strandnellik,
fjærekoll
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: egentlige tofrøbladete planter
Orden: nellikordenen
Familie: hinnebegerfamilien
Slekt: fjærekollslekta
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Europa, Grønland

Strandnellik eller fjærekoll (Armeria maritima) er en flerårig plante i fjærekollslekta (Armeria) i hinnebegerfamilien (Plumbaginaceae). Den blir 10-25 cm høy, har en rosett av små rosa-røde eller rosenrøde blomster hver med fem kronblad, og en slank stilk med blader kun i en stråleform på bakken.

Selv når blomsten visner, er bladrosetten langs bakken umiskjennelig.

Blomsterstanden er velduftende og er 15-30 mm bred og trillrund, den tørker relativt fort inn sommerstid til en gråbrun tørket blomsterball. Blomsterbegeret er skjult under de atskillig lengre kronene. Stengelen er rett oppreist, grønn og slank. Under blomsterstanden er det en brungul slire som vender nedover med åpningen mot bakken. Strandnellik blomstrer i mai-september.

I Norge forekommer to underarter, nominatformen vanlig strandnellik (Armeria maritima spp maritima) og stor fjærekoll (Armeria maritima spp elongata). Vanlig strandnellik er vanlig langs kysten nord til Nord-Troms med isolerte forekomster i Finnmark. Den har blitt turistpredt til Trysil i Hedmark og Nore og Uvdal i Buskerud. Stor fjærekoll er trolig en hjemlig art på sandjord og tørr strand i Hvaler og Fredrikstad. Den har spredt seg og vokser langs veikanter en rekke steder i Østfold og Akershus. På Island vokser en underart med flere blomster på hver blomsterstand, og med rundere kronblader.

Etter kommunesammenslåingen i 2020 er strandnellik Kristiansands kommuneblomst. Før dette var den Søgnes kommuneblomst.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kommuneplanens samfunnsdel. Kristiansand kommune. Besøkt 22. februar 2021.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]