Canopus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Canopus, eller Alfa Carinae, er en stjerne på den sydlige halvkule, beliggende i stjernebildet Kjølen. Med en deklinasjonbreddegrad» på himmelen) på −52°42' ligger den for langt sydpå til å kunne ses fra Norge, men i det sydlige USA og fra Afrikas nordkyst kan den observeres.

Sjelden hvitgul kjempestjerne[rediger | rediger kilde]

Canopus er en kjempestjerne i den hvitgule F-spektralklasse, noe som er sjeldent blant kjempestjerner, som ellers typisk er meget varme og blå, eller kalde og røde. Av samme grunn vet astronomene ikke særlig mye om stjerner av Canopus' type. Den kan være en kjempestjerne som er på vei til å bli til en rød kjempe, eller på vei fra rød kjempe-stadiet til en annen stjernetype.

Canopus er den tredje klareste stjernen sett fra Jorden, kun overgått av vår egen sol samt av stjernen Sirius. I absolutt mål er Canopus tusen ganger mer lyssterk enn Sirius, men da Sirius er 36 ganger tettere på Jorden enn Canopus, ses Sirius klarest her fra jorden.

Canopus og navigasjon i rommet[rediger | rediger kilde]

På grunn av dens lysstyrke og posisjon langt vekk fra «stjernemylderet» nær ekliptikken har mange ubemannede amerikanske romsonder benyttet Canopus og Solen som «peilemerker» for å bestemme deres romlige orientering; spesielle kameraer eller sensorer montert på disse romsondene er innrettet til å registrere og gjenkjenne de to himmellegemene.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]