Camminskrinet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kopi av Camminskrinet, utstilt på Nationalmuseet i København

Camminskrinet var et relikvieskrin med den hellige Cordulas[1] relikvier. Det ble laget på slutten av vikingtiden omkring år 1000. Det var laget i det sørlige Skandinavia og ble oppbevart i Johannes Døperen-domkirken (Katedra Św. Jana Chrzciciela) i Kamień Pomorski, det tidligere Cammin, i Pommern i Polen. Skrinet gikk tapt, eller forsvant i forbindelse med ødeleggelsen av domkirken under den andre verdenskrig, da blant annet kirkens indre nesten ble totalt ødelagt av en brann.

Det har vært hevdet at Camminskrinet er det samme skrinet som Snorre Sturlason nevner i Magnussønnenes saga da han forteller at danske kong Erik Emune[2] gav et skrin til Sigurd Jorsalfare og at kongen skjenket skrinet videre til kirken i Konghelle. Snorre forteller også at kirken i Konghelle ble plyndret av vendere i 1135 og skrinet da ble røvet. Dette kan forklare hvorfor skrinet havnet i Pommern.

Camminskrinet var laget av tre, men bekledd med utskåret elghorns-bekledningen var utskåret i Mammenstil og var innrammet med forgylte bronsebånd. Skrinets størrelse var på 63 × 33 × 26 centimeter. Dette er blant annet interessant, da dets form etterligner formen av datidens langhus. Grunnformen er med bøyde langsider, som gir en krum takrygg. Camminskrinet har dermed vært medvirkende til at man i dag kan rekonstruere nordboernes hus. Et eksempel på et slikt hus i Danmark finner man ved Fyrkat ved Hobro.

I 1175 ble Cammin biskopsete i et nykristnet område og camminskrinet har muligens befunnet seg i domkirken siden den gang.

Camminskrinet er nå forsvunnet, men det finnes fremdeles et annet skrin, som likner – Bambergskrinet, også kjent som «Den hellige Kunigundes skrin», i Bamberg domkirke i det nordlige Bayern. Dette skrinet er også fra omkring år 1000, og er laget i sørlige Skandinavia og det har lister, beslag og stiliserte dyrehoder i bronse i Mammenstil, slik som camminskrinet hadde.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Den hellige Cordula
  2. ^ Heimskringla: Þar var skrín, er Eiríkr eimuni Danakonungr hafði sent Sigurði konungi, ok plenarius ritinn gullstöfum, er Patriarki gaf Sigurði konungi

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]