Callistus III

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Callistus III
Calistus III
Calixtus III - Enea Piccolomini - Pituricchio.jpg
FødtAlonso de Borja i Llançol
31. desember 1378
Xàtiva, Spania
Død6. august 1458
Roma
Gravlagt Sant’Andrea della Valle
Far Domingo de Borja
Barn Francisco de Borja
Beskjeftigelse Katolsk prest
Nasjonalitet Aragóns krone
Livssyn Katolisisme
DåpsnavnAlfonso de Borja (Alphonso de Borgia)
Valgt8. april 1455
Innsatt1455
Saligkåret-
Helligkåret-
Festdag-
ForgjengerNikolas V
EtterfølgerPius II

Callistus III (født Alfonso de Borja 31. desember 1378 i La Torreta som da var del av Canals i Valencia men da i Señorío de Torre de Canals, død 6. august 1458 i Roma var Den katolske kirkes pave fra 8. april 1455 til sin død.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han ble døpt i Xàtiva ved Valencia i Spania og tilhørte Borgia-familien. Etter en karriere som jusprofessor i Lleida og som diplomat for kongene av Aragón ble han ved konsistoriet mai 1444 kreert til kardinal av pave Eugenius IV etter å ha forsont paven med Alfonso V av Aragón.[trenger referanse]

Pave[rediger | rediger kilde]

I 1455 ble han valgt til pave. Han var da 77 år gammel, noe som i middelalderen var en meget høy alder. Han skal ha blitt valgt som en kompromisskandidat, fordi han var tafatt og inkompetent og dermed ville komme til å overlate kontrollen til kardinalene.[trenger referanse] Hans store prosjekt som pave var å sette igang et korstog mot tyrkerne, som hadde tatt Konstantinopel i 1453, men han klarte ikke å samle støtte blant kristne fyrster.

Hans utnevnelse av to nevøer til kardinaler regnes som et godt eksempel på nepotismen som var vanlig ved pavestolen i middelalderen. Den ene av dem, Rodrigo Borgia, ble senere pave under navnet Alexander VI. Den andre var Luis Julian de Milà.

Callistus III beordret en ny rettssak for Jeanne d’Arc, hvor hun posthumt ble frikjent.

En kjent historie om Callistus, som først dukket opp i en biografi fra 1475 og som ble videre utpenslet av Pierre-Simon Laplace tre hundre år senere, forteller at han i 1456 ekskommuniserte Halleys komet fordi den ble ansett som et dårlig varsel for de kristne forsvarerne av Beograd.[trenger referanse] Det finnes ingen primærkilder som støtter dette, og hans bulle fra juni 1456 hvor han ber folket om å be for kampen mot tyrkerne nevner ikke kometen.

Han døde 6. august 1458 i Roma og ble gravlagt i Peterskirken. I 1610 ble hans legeme flyttet til den spanske nasjonalkirken i Roma, Santa Maria de Monserrato degli Spagnoli.

Litteratur[rediger | rediger kilde]Emblem of the Papacy SE.svg
Forgjenger:
Nikolas V
Pave
(liste over paver)
Etterfølger:
Pius II