Hopp til innhold

Cabindaenklavens frigjøringsfront

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over området som blir gjort krav på av frigjøringsbevegelsen.
Republikken Cabindas flagg.

Cabindaenklavens frigjøringsfront (portugisisk: Frente para a Libertação do Enclave de Cabinda, FLEC) er en geriljastyrke og en politisk bevegelse som kjempet for selvstendighet for den angolanske provinsen Cabinda.[1] Enklaven, som tidligere var en portugisisk koloni, ble en del av Angola da landet ble uavhengig i 1975 uten at befolkningen ble konsultert rundt spørsmålet. FLEC har siden 1975 utkjempet en geriljakrig mot angolanske regjeringsstyrker, i den såkalte Cabinda-konflikten.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den 1. februar 1885 ble Simulambuco-traktaten undertegnet, og Cabinda ble et portugisisk protektorat.[2][3]

I 1963 slo tre organisasjoner (MLEC, CAUNC og ALLIAMA) seg sammen til FLEC.[4] Lederen for bevegelsen, Luiz Ranque Franque, nektet å slutte seg til de angolanske uavhengighetsbevegelsene. FLEC adopterte senere et flagg med tre horisontale striper; rødt, gult og blått - én farge for hver av de tre gruppene. Det nye emblemet, en hvit stjerne og et grønt triangel inne i en ring, ble lagt til i midten av flagget.

Under den portugisiske kolonikrigen, som varte mellom 1961 og 1974, kjempet bevegelsen mot portugisiske styrker. Etter nellikrevolusjonen, et militærkupp i Lisboa, oppgav Portugal kontrollen over de tidligere koloniene, inkludert Angola. Den 1. august 1975 ble Cabindas uavhengighet proklamert av en provisorisk regjering med Luiz Ranque som president.

Mellom november 1975 og den 4. januar 1976 ble enklaven invadert av angolanske MPLA, som var den dominerende uavhengighetsbevegelsen i Angola. MPLA var støttet av cubanske ekspedisjonsstyrker, og tok raskt kontroll over urbane områder. Landsbygda forble under FLECs kontroll.

FLEC delte seg inn i tre fraksjoner; FLEC-Ranque Franque, FLEC-N'Zita, og FLEC-Lubota. I november 1977 ble enda en fraksjon, militærkommandoen for frigjøringen av Cabinda, opprettet. I juni 1979 opprettet denne fraksjonen Folkefronten for Cabindas frigjøring (MPLC, Movimento Popular de Libertação de Cabinda). På 80-tallet mottok FLEC hjelp fra den angolanske opposisjonelle geriljaen UNITA, som kjempet mot den MPLA-kontrollerte regjeringen, og fra Sør-Afrika. I 1988 forlot kommunistene FLEC og dannet en egen fraksjon, ledet av Kaya Mohamed Yay. På 90-tallet ble enda en fraksjon, Nasjonalunionen for Cabindas frigjøring (União Nacional de Libertação de Cabinda), ledet av Lumingu Luis Gimby, opprettet.

I 2006 inngikk FLEC-Renovada en våpenhvile med den angolanske regjeringen, en avtale som senere viste seg å være ugyldig.[5] I oktober det samme året bad FLEC Den afrikanske union om å intervenere humanitært, en henvendelse som ble ignorert.

FLEC mottok en periode støtte fra Frankrike, som en del av den såkalte Françafrique-politikken.

Kriger og konflikter[rediger | rediger kilde]

Republikken Cabinda er en ensidig erklært og ikke-anerkjent stat under angolansk kontroll, og det pågår kamphandlinger om områdets suverenitet mellom angolanske regjeringsstyrker og lokale separatistgeriljaer.[trenger referanse]

Konflikt Part 1 Part 2 Resultat
Den portugisiske kolonikrigen
(1963–1974)
FLEC Portugals flagg Portugal Seier (til FLEC)
  • Portugisisk tilbaketrekning
  • Cabinda erklærer sin uavhengighet
Cabinda-konflikten
(1975–)
FLEC Angolas flagg Angola

Cubas flagg Cuba

Pågår
  • Pågående geriljaopprør mot angolanske sentralmyndigheter

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ AlʻAmin Mazrui, Ali. The Warrior Tradition in Modern Africa, 1977. Page 227.
  2. ^ UNPO Resolution Concerning the Cabinda Enclave Unrepresented Nations and Peoples Organization, July 7 2005
  3. ^ Shillington K., Encyclopedia of African history, Volume 1, p197 ISBN 978-1-57958-245-6
  4. ^ James, W. Martin (2004). Historical Dictionary of Angola. s. 60. 
  5. ^ Global Security. Military. Cabinda