CAM-plante

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ananas er en CAM-plante

En CAM-plante (engelsk: Crassulacean acid metabolism plant) er en plante som er tilpasset tørke og mye lys ved at den driver CAM-fotosyntese. Slike planter har spalteåpningene på undersiden av bladene åpne om natta og lukket om dagen. Denne tilpasningen gjør at de taper svært lite vann ved fordampning, men at de også må ta opp og lagre karbondioksid om natta. Hos CAM-plantene skjer det minimalt fotorespirasjon (binding av oksygen ved hjelp av enzymet RuBisCO). Slike planter er ofte å finne i ørkenområder og på savanner.

Det som skiller CAM-plantene fra C4-plantene er at CO2-bindingen og mørkereaksjonen hos de førstnevnte er atskilt i tid, mens de samme prosessene hos C4-plantene er atskilt i forskjellige celler (mesofyllceller og slireceller).

Enkelte CAM-planter finnes også i Norge. Noen arter i bergknappfamilien (Crassulaceae) driver CAM-binding av CO2. Navnet CAM-fotosyntese er nettopp oppkalt etter denne plantefamilien, siden det var i disse plantene at man først oppdaget CAM-fotosyntese. En god frukt med den samme måten å binde CO2 på, er ananas.

Se også[rediger | rediger kilde]