Burke’s Law

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Burke's Law
Gene Barry på et promobilde for serien i 1963.
Generell informasjon
SjangerKrimdrama
Prod.landUSA
Sesonger3
Episoder81
Lengde60 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
Medvirkende
Bak kamera
Skaper(e)Frank D. Gilroy
ProdusentAaron Spelling
TittelmusikkHerschel Burke Gilbert (kjenningsmelodi)
MusikkHerschel Burke Gilbert (kjenningsmelodi)
Prod.selskap
Sending
Periode20. september 1963 (1963-09-20)12. januar 1966 (1966-01-12)
TV-kanalABC
Teknisk informasjon
BildeformatSvart-hvitt
LydformatMono
Eksterne lenker
IMDb

Burke's Law er en amerikansk krimserie som ble sendt på ABC fra 1963 til 1966. Den handler om den velstående politisjefen Amos Burke som blir kjørt rundt i Los Angeles i en Rolls-Royce Silver Cloud II, mens han løser drapssaker. Hovedrollen ble spilt av Gene Barry.

En ny versjon av serien ble sendt på CBS fra 1994 til 1995, med Gene Barry og Peter Barton i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Gene Barry og Marie Wilson på et promobilde for episoden «Who Killed Marty Kelso?» fra 1964.

Mens tittelen vises på skjermen under åpningsvignetten, høres en kvinnestemme som på forførende vis sier: «It's Burke's Law!» Tittelen reflekterte også Burkes vane med å meddele visdom til sine undersåtter på profesjonelt vis, for eksempel: «Ikke still et spørsmål dersom du ikke allerede vet svaret. Det er Burkes lov.»

Tittelen på hver episode startet med ordene «Who Killed...?», etterfulgt av enten navnet til offeret eller en beskrivelse av vedkommende. Offeret døde i løpet av de første minuttene av episoden.

I den originale serien bestod de øvrige rollene av kriminalbetjent Tim Tilson (Gary Conway), kriminalbetjent Les Hart (Regis Toomey), politiførstebetjent Ames (Eileen O'Neill) og sjåføren Henry (Leon Lontoc). Tilson var en energisk ung mann som var dyktig til å finne spor og ledetråder. Likevel ble sakene alltid løst som følge av Burkes intuisjon.

Anne Francis spilte en gjesterolle som den kvinnelige kriminalbetjenten Honey West. Dette resulterte i spin-offserien Honey West som ble sendt på ABC fra 1965 til 1966.

Historie[rediger | rediger kilde]

Rollefiguren Amos Burke var eldre enn selve serien, og hadde opprinnelig blitt spilt av Dick Powell i første episoden av The Dick Powell Show i september 1961. Den opprinnelige serien var produsert av Powells produksjonsselskap, Four Star Television. Akkurat som i den nyere serien var det flere kjente personer å se i cameoroller som mistenkte, og en av dem var morderen. I den første episoden var Ronald Reagan den skyldige.

I den siste sesongen av den originale serien, som ble sendt fra 1965 til 1966, fikk serien en fullstendig overhaling og endret tittel til Amos Burke, Secret Agent. Burke jobbet da for en hemmelig, statlig organisasjon. Han kjørte fortsatt rundt med Rolls-Roycen sin, men denne hadde blitt gjort skuddsikker. Alle birollene fra de foregående sesongene var droppet. Det nye formatet var en konsekvens av den svært populære spiontrenden, som var inspirert av James Bond-filmene, samt TV-serien The Man from U.N.C.L.E.. Samme året debuterte også seriene I Spy, The Wild Wild West og Get Smart. Den nye versjonen av serien ble ingen suksess, og ble avsluttet etter 17 episoder, i stedet for 32, slik som i de to foregående sesongene.

Ny versjon[rediger | rediger kilde]

Den nye versjonen av serien ble sendt på CBS fra 1994 til 1995, og var produsert av Aaron Spellings produksjonsselskap. Tittelen hadde blitt endret tilbake til Burke's Law, og Burke var tilbake i jobben som politietterforsker. Han hadde blitt forfremmet til politioverinspektør, og fikk hjelp av sønnen sin, spilt av Peter Barton, til å løse saker.

Serien spilte mye på nostalgi, og inkluderte gjesteroller med flere kjente personer fra Spy-fisjangeren på 1960-tallet, inkludert Patrick Macnee fra The Avengers og Peter Lupus fra Mission: Impossible. Anne Francis dukket også opp i rollen som Honey West, men rollefiguren hennes var omdøpt til Honey Best av rettslige årsaker.

DVD-utgivelser[rediger | rediger kilde]

VCI Entertainment har utgitt første sesong av Burke's Law på DVD.

DVD-navn Ep # Utgitt
Season 1, Volume 1 16 29. april 2008
Season 1, Volume 2 16 18. november 2008

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata