The Wild Wild West

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
For spillefilmen fra 1999 med Will Smith, se Wild Wild West
The Wild Wild West
Ross Martin og Robert Conrad som agentene Artemus og James
Generell informasjon
SjangerWesternserie, science fiction serie, eventyrserie
Prod.landUSA
Sendeår1965–1969
Sesonger4
Episoder104
Lengde50 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeRobert Conrad
Ross Martin
Bak kamera
Skaper(e)Michael Garrison
RegiIrving J. Moore
MusikkRichard Markowitz
Sending
Periode17. sep. 19654. apr. 1969
TV-kanalCBS
Teknisk informasjon
BildeformatSort-hvitt / Farger
Eksterne lenker
IMDb

The Wild Wild West er en amerikansk science fiction-, thriller- og westernserie som gikk på CBS fra 1965 til 1969. Serien var lagt til 1870-årens USA og handlet om to agenter som bekjempet kriminalitet og stanset stormannsgale genier fra styrte president Grant. Hovedrollene som den cowboykledde agenten James West og forkledningens mester Artemus Gordon ble spilt av henholdsvis Robert Conrad og Ross Martin. Serien ble skapt av Michael Garrison. Første sesong ble sendt i sort-hvitt, resten i farger.

The Wild Wild West var en slags agentserie som kombinerte noe så forskjellig som western og science fiction, hensatt i 1880-årenes USA. Den har blitt beskrevet som «James Bond i den ville vesten».[1] Den fikk flere oppfølgere i form av to TV-filmer og en spillefilm.

Serien fikk liten oppmerksomhet i Norge, men ble sendt på TVNorge fra 2002.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

James West og Artemus Gordon er to agenter på oppdrag for President Grant. De to reiser rundt i sin spesialbygde jern-banevogn der Gordon er i stand til å komme opp med det ene hjelpemidlet etter det andre, inklusive en rekke former for sønvgass. I løpet av serien besøker de to agentene byer bebodd av utstillingsdukker, og møter videre utfordringer som blant annet hypnosestråler, eksploderende leker, eksploderende zombier, forminskelsepulver og spøkelseshus og skumle sykdommer.[trenger referanse]

I rollene[rediger | rediger kilde]

Om serien[rediger | rediger kilde]

Priser[rediger | rediger kilde]

Agnes Moorehead ble i 1967 tildelt en Emmy for sin gjesteopptreden i episoden «Night of the Vicious Valentine».

Filmer[rediger | rediger kilde]

Serien fikk i 1979 og 1980 to oppfølgere i form av TV-filmene The Wild Wild West Revisited og More Wild Wild West. På slutten av 1990-tallet fikk produsenten Barry Sonnenfield filmrettighetene til serien, og bestemte seg for å lage en storfilm, noe som i 1999 resulterte i Wild Wild West. Han fikk med Will Smith (som hadde hatt stor suksess i Sonnenfield-filmen Men In Black) som James West, Kevin Kline som Gordon og engelske Kenneth Branagh som Dr. Arliss Loveless. Budsjettet var på 170 millioner dollar, men filmen floppet[klargjør] på kino. Mye takket være et dårlig manus og dårlig kjemi mellom Smith og Kline.[1]

Gjesteroller[rediger | rediger kilde]

Richard Kiel (senere berømt som Jaws i to Bond-filmer) fikk rollen som den stumme kjempen Voltaire og medvirket i fire episoder. Av andre kjente skuespillere som gjestet serien kan en nevne Boris Karlof, Leslie Nielsen, Martin Landau og Yvonne Craig.

Seertall[rediger | rediger kilde]

Rangering i USA målt etter seertall.[3]

Sesong År Rangering (1 – 30) Seertall (estimat)
1 1965-66 23 11,847,000
2 1966-67 - -
3 1967-68 - -
4 1968-69 - -

(-) = utenfor topp 30 lista

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «The Wild Wild West». Nullnullsju. Besøkt 31. desember 2008. [død lenke]
  2. ^ «KULTURBILDET TVNorge som retroparadis». Dagbladet. 10.2.2002. «På rekke og rad kommer gylne episoder av «Hawaii Five-0», «Wild Wild West» (i herlig svart-hvitt) og «New Mission Impossible». De to første har neppe vært sendt på norsk TV før, den tredje har TVNorge kjørt før.» 
  3. ^ «1994 - 1995». Classic TV-hits. Besøkt 31. desember 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]