Bundespatentgericht

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 48°5′32,276″N 11°36′2,2248″Ø

Domstolens lokaler i München

Bundespatentgericht (BPatG) er en tysk føderal domstol i immaterialrett og har sete i München. Domstolen ble grunnlagt 1. juli 1961 og er dermed en relativt ung domstol sammenliknet med de øvrige føderale domstoler i Tyskland.

Bundespatentrecht har 118 dommere i 29 avdelinger kalt senater. Den er administrativt underlagt Bundesministerium der Justiz (justisdepartementet)

Domstolen avgjør saker i industrielt rettsvern såfremt det dreier seg om å gi, nekte eller trekke tilbake en slik rett. Den avgjør i første instans klager over sletting av patenter. I andre instans avgjør domstolen klager over vedtak i Deutsches Patent- und Markenamt (Patentstyret) i saker om patenter, varemerker, bruks- eller smaksmønstre. Videre avgjør domstolen klager over vedtak i Bundessortenamt (plantesortnemnda).

Domstolens sammensetning med hensyn til juridiske og andre fagkyndige dommere varierer med de enkelte saker. Dommer i Bunderspatentgericht kan ankes til Bundesgerichtshof.

Bundespantentrecht behandler ikke saker som knytter seg til brudd på immaterielle rettigheter og de økonomiske konsekvenser av slike. Disse sakene hører inn under de alminnelige sivile domstoler og blir i siste instans behandlet av Bundesgerichtshof.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]