Gemeinsamer Senat der obersten Gerichtshöfe des Bundes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Gemeinsamer Senat der obersten Gerichtshöfe des Bundes (GmS-OBG), på tysk forkortet til Gemeinsamer Senat (norsk: Fellessenatet for forbundsstatens høyesteretter) er et felles organ (senat) for de øverste tyske føderale høyesteretter som er Bundesgerichtshof (Karlsruhe), Bundesverwaltungsgericht (Leipzig), Bundessozialgericht (Kassel), Bundesfinanzhof (München) og Bundesarbeitsgericht (Erfurt).

Fellessenatet har tilhold i Karlsruhe og ble opprettet av Forbundsdagen i 1968. Det er sammensatt av presidentene i de føderale høyesterettene, lederne av disse domstolenes avdelinger (senater) og ytterligere en dommer fra senatene.

Funksjon og bakgrunn[rediger | rediger kilde]

I et system der den føderale høyesterett er delt mellom domstoler oppstår behovet for å sørge for rettsenhet mellom disse domstolene, noe fellessenatet skal tjene til. Fellessenatet er således ingen vanlig domstol som trer i funksjon ved stevning eller anke, men et formidlingsorgan mellom Tysklands fem føderale høyesteretter. Senatet har meget sjelden møter.

Da Forbundsdagen opprettet fellessenatet i 1968 var noe av bakgrunnen to tilsynelatende motstridende dommer i henholdsvis Bundesgerichtshof og Bundesverwaltungsgericht 18 år tidligere. Bundesgerichtshof uttalte i en straffesak i 1959 at salg av kondomer fra automat var uanstendig og skamløst.[1]Bundesverwaltungsgericht i Berlin var imidlertid året etter av den oppfatning at et salg av preventiver fra automat var legitimt og mer anstendig og diskret enn et salg over disk der det måtte skje kommunikasjon (Gedankenaustausch) mellom selger og kjøper.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]