British South Africa Company

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

British South Africa Company (BSAC) ble etablert av Cecil Rhodes gjennom sammensmeltningen av Central Search Association og Exploring Company Ltd og fikk en kongelig kontrakt i 1889. Selskapets direktører bestod blant andre av hertugen av Abercorn, Rhodes selv og finansiereren Alfred Beit. Rhodes håpet at BSAC ville promotere kolonisering og økonomisk utnyttelse over store deler av det sør-sentrale Afrika, som en del av «kappløpet om Afrika». Dog var hans hovedfokus syd for elven Zambezi, i Mashonaland og kystområdene østenfor, hvorfra han trodde portugiserne kunne bli fjernet ved hjelp av betaling eller makt, samt i Transvaal som han håpet ville komme tilbake under britisk kontroll.[1]

Selskapet ble gitt makt til å inngå avtaler med afrikanske herskere som kong Lobengula, til å opprette banker, til å eie, drive og gi eller distribuere land og til å opprette en politistyrke (British South Africa Police). Til gjengjeld gikk selskapet med på å utvikle territoriet det kontrollerte, å respektere eksisterende afrikanske lover, å tillate fri handel innenfor dets territorium og respektere alle religioner.

Selskapet rekrutterte sin egen hær og angrep og beseiret matabelene og shonaene nord for Limpopoelven. Det var første gang britene brukte Maxim maskingevær i kamp. Selskapet eksproprierte, og i de følgende tre tiårene administrerte, et territorium som selskapet gav navnet Zambezia, og senere Rhodesia. Dette området tilsvarte det som i dag er republikkene Zambia og Zimbabwe.

Den kongelige kontrakten ble fornyet i 1914 på betingelse av at bosettere i Rhodesia ble gitt økte politiske rettigheter. I 1922 gikk selskapet i forhandlinger med regjeringer i Unionen Sør-Afrika som ønsket å overta territoriet. Planen ble veltet av koloniens bosettere som i stedet krevde status som selvstyrt koloni i Sør-Rhodesia (dagens Zimbabwe) og som protektorat i Nord-Rhodesia (dagens Zambia).

BSAC klarte ikke å skape nok profitt til å betale sine aksjeeiere avkastning før etter at det mistet administrativ kontroll over Rhodesia i 1923. I 1933 solgte BSAC sine rettigheter til å lete etter mineraler sør for Zambezi til den rhodesiske regjeringen, men beholdt rettighetene over mineralforekomster i Nord-Rhodesia. De beholdt også selskapets eiendeler i gruver, jernbane, eiendommer og landbruk over hele det sørlige Afrika.

Selskapet ble i 1964 tvunget til å overgi sine mineralrettigheter til regjeringen i Zambia, og året etter ble BSAC slått sammen med Central Mining & Investment Corporation Ltd og The Consolidated Mines Selection Company Ltd og dannet et gruve- og industriselskap kjent som Charter Consolidated Ltd hvor eierne av BSAC eide over en tredjedel av aksjene.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ J S Galbraith, (1974). Crown and Charter: The early Years of the British South Africa Company, pp. 88, 90.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Rasmussen, R. K., & Rubert, S. C., 1990. A Historical Dictionary of Zimbabwe, Scarecrow Press, Inc., Metuchen, NJ, United States of America.