Hopp til innhold

Buddhisme i India

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Buddhismen er en verdensreligion, som oppstod i og omkring det gamle kongedømmet Magadha (nå i Bihar, India), og som er basert på lærdommene til Siddhārtha Gautama, som ble kalt en "Buddha" ("Den opplyste").[1]). Buddhismen spredte seg utenfor Magadha sallerede i Buddha's levetid.

I regjeringstiden til det buddhistiske Mauryariket, under keiser Ashoka, delte buddhismen seg i to retninger: Mahāsāṃghika og sthaviravāda, som hver enkelt spredte seg utover India og ble splittet i tallrike undersekter.[2] I moderne tid, eksisterer to store greiner av buddhismen: Theravāda i Sri Lanka og Sørøst-Asia, og Mahāyāna i Himalaya, Tibet og Øst-Asia.

Buddhismen som en egen organisert religion tapte innflytelse etter Guptariket i det 7. århundre, og opplevde sin nedgang fra sitt opprinnelsesland omkring det 13. århundre, men ikke uten å etterlate seg en signifikant innflytelse. Med unntak av Himalaya-regionen og sør-India, ble buddhismen i India nesten utryddet av Islam i slutten av det 12. århundre. Buddhismen eksisterer fortsatt i Himalaya-områdene Sikkim, Ladakh, Arunachal Pradesh, Darjeeling i Vest- Bengal, og i Lahaul og Spiti i det øvre Himachal Pradesh. Ifølge Folketellingen i 2011 i India, utgjør buddhister 0,7 % av Indias befolkning eller 8,4 millioner individer. Tradisjonelle buddhister er 13 % og Navayana-buddhister (konverterte eller Neo-buddhisters) utgjør mer enn 87 % av det indiske buddhistiske fellesskap ifølge folketellingen fra 2011.[3][4][5][6] [3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Monier-Williams, Monier. Dictionary of Sanskrit. OUP. 
  2. ^ Akira Hirakawa, Paul Groner, A history of Indian Buddhism: from Śākyamuni to early Mahāyāna. Reprint published by Motilal Banarsidass Publ., 1993, page 2.
  3. ^ a b «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 29. juli 2017. Besøkt 30. mars 2018. 
  4. ^ «Dalits who converted to Buddhism better off in literacy and well-being: Survey». 
  5. ^ Peter Harvey, An Introduction to Buddhism: Teachings, History and Practices, p. 400. Cambridge University Press, 2012, ISBN 978-052185-942-4
  6. ^ The New York times guide to essential knowledge: a desk reference for the curious mind. Macmillan 2004, page 513.