Hopp til innhold

Bucoleonpalasset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bucoleonpalasset
LandTyrkias flagg Tyrkia
Kart
Bucoleonpalasset
41°00′09″N 28°58′32″Ø

Bucoleonpalasset var et av de bysantinske palassene i Konstantinopel. Det ble sannsynligvis bygget av Theodosius II400-tallet.

Palassets historie[rediger | rediger kilde]

Palasset ligger plassert mot sjøkanten av Marmarasjøen. Ruinene antyder en balkong mot sjøkanten og som man kunne nå via tre marmorinnrammede dører, fortsatt synlige den dag i dag. I forsiden av palasset var det en liten havn som i dag er fylt igjen. Palasset fungerte som en del av de theodosiusiske bymurene. Palasset ble renovert av Justinian I500-tallet.

I 1204 ble Konstantinopel herjet i løpet av Fjerde korstog, og Bucoleon ble tatt av Boniface av Montferrat som

Red hele vegen langs kysten til Bucoleonpalasset og da han kom dit overga det seg mot forsikringen om at alle liv der skulle bli spart. I Bucoleon var det et stort antall edle kvinner som hadde flyktet til palasset, der var søsteren til kongen av Frankrike som hadde vært keiserinne, og søsteren til kongen av Ungarn, som også hadde vært keiserinne, og mange andre kvinner. Av de kostbarheter som var i palasset kan jeg si noe om, for der var så mange at det var hinsides det som kunne telles. (Villehardouin)

Blant de kostbarheter der var prinsesse Margaret, datter av kong Bela III av Ungarn, og som Boniface giftet seg med.

Da muslimene med Mehmet II kom til Konstantinopel i 1453 ble det notert at det berømte palasset lå i ruiner.

I 1873 ble restene av palasset delvis ødelagt for å gjøre plass til en jernbane.

Hormisdas er palassets første navn. Navnet Bucoleon kom antagelig i bruk på slutten av 500-tallet da forsiden av palasset ble reist.

Turistinformasjon[rediger | rediger kilde]

Man kan lett komme til palasset til fots. Se etter hovedvegen til palasset Topkapi fra utsiden, følg palassets vegger til høyre inntil man kommer fram til byporten som i dag kjennes som as «Ahir Kapi». Gå gjennom porten, vend til høyre og fortsett å gå inntil man kan se Bucoleonpalasset i bymurene på høyre side.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]