Brut y Tywysogion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Brut y Tywysogion eller «Fyrstenes krønike» er en av de viktigste primære kildene for walisisk historie. Det er en annalistisk krønike som tjenestegjør som en fortsettelse av Geoffrey av Monmouths Historia Regum Britanniae.

Brut y Tywysogion har overlevd i flere walisiske oversettelser av den opprinnelige latinske utgaven som har gått tapt. De viktigste versjonene er Peniarth MS. 20 og en noe mindre komplett utgave i Llyfr coch Hergest (= Hergests røde bok). Den versjonen som kjennes som Brenhinedd y Saeson (= Saksernes (Engelskmennenes) konger) kombinerer materiale fra de walisiske annaler med materiale fra en engelsk kilde.

Peniarth MS. 20-versjonen beginner i år 681 med en opptegnelse av dødsfallet til Cadwaladr av Gwynedd og ender i 1332. Opptegnelsene for de tidligste årene er kortfattet, vanligvis notater av dødsfall og hendelser som solformørkelser, pestutbrudd og jordskjelv, men de senere opptegnelser gir flere detaljer. Hovedfokuset er herskerne av kongedømmene Gwynedd, Powys og Deheubarth, men kirkelige hendelser er også nevnt, som da datoen for påskefeiringen i den walisiske kirken ble lik den romerske kirke ved «Elbodius» (Elfodd), biskop av Bangor, i 768. Hendelser i England, Irland, Skottland og noen ganger i Frankrike blir også stundom kortfattet nevnt.

Krøniken er også en kilde for arthurianske forskere.

Det er antatt at de opprinnelige kongeannalene ble skrevet ved klosteret Strata Florida Abbey, men de kan ha blitt oppbevart ved det gamle klosteret i Llanbadarn1000-tallet. Annaler fra andre klostre kan også ha vært benyttet for komposisjonen. Minst en av de walisiske oversettelsene er antatt å ha vært skrevet ved Strata Florida.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lloyd, John Edward (1929): The Welsh Chronicles, London: H. Milford,
  • Jack, Ian R. (1972): Medieval Wales, Ithaca: Cornell University Press
  • Jones, Thomas, red. (1973): Brut y Tywysogion: Red Book of Hergest Version, Cardiff: University of Wales Press
  • Jones, Thomas, red. (1952): Brut y Tywysogion: Peniarth MS. 20 version, Cardiff: University of Wales Press

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]