Bronisław Huberman

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Bronisław Huberman

Bronisław Huberman (født 19. desember 1882 i Częstochowa, død 15. juni 1947 i Corsier-sur-Vevey i Sveits) var en polsk fiolinist og pedagog. Han er kjent for sine individuelle og dypt personlige interpretasjoner, og regnes som en av det 20. århundres største fiolinbegavelser.

Som syvåring begynte han studiene hos Mieczysław Michałowicz, og ble raskt kjent som vidunderbarn. I 1892 reiste han til Berlin for å studere hos den verdenskjente pedagog og fiolinist Joseph Joachim. Huberman gav da allerede konserter blant annet i Wien, og senere i Tyskland, Nederland, Belgia, Frankrike – og ikke minst i Polen, hvor han konserterte hyppig. Fra sin protektor greve Jan Zamoyski ble han overrakt den kjente Gibson Stradivarius, som han siden spilte på. I 1896 fremførte han i Wien Brahms’ fiolinkonsert, ved tilstedeværelse av komponisten. I 1897, etter å ha gitt en serie av konserter i Europa, reiste han til USA, hvor han snart ble kjent som en av verdens fremste fiolinvirtuoser. Han samarbeidet blant annet med cellisten Pablo Casals og pianisten Ignacy Friedman. I årene 1934 – 1936 underviste han ved musikkakademiet i Wien. I 1936 ble Israel Philharmonic Orchestra i Tel Aviv grunnlagt av hans initiativ. Huberman var også tilhenger av ideen om et forent Europa, og publiserte en rekke artikler om temaet. Han var også virksom som pedagog, og holdte blant annet mesterklasser i Akademie für Musik i Wien.

Hubermans repertoar var omfangsrikt. Det omfattet konserter av Bach, Brahms, Tsjajkovskij, Franck, Mozart, Paganini og Wieniawski. Han var æresmedlem av Gesellschaft der Musikfreunde i Wien og ble tildelt den polske ordenen Polonia Restituta for sitt arbeid.