British National Front

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

National Front er et ytterliggående høyreekstremt politisk parti i Storbritannia som ble grunnlagt i 1967, og var først og fremst aktivt fra slutten av 1970-tallet til midten av 1980-tallet. Partiet har hovedkvarter i Kingston upon Hull og er per 2017 ledet av David MacDonald.[1] Det har ingen valgte representanter på noe nivå i den britiske regjering. Dets beste tid var på 1970-tallet da det hadde et lite antall lokale bystyremedlemmer, men har aldri klart å sikre seg et sete i det britiske parlamentet.

Partiet hevder at det står for såkalte «hvite familieverdier» og «the Fourteen Words» («de fjorten ordene»), et hvitt nasjonalistslagord som sier «Vi må sikre eksistensen av vårt folk og en framtid for hvite barn».[2] Ideologisk er partiet posisjonert på den ytterliggående høyreekstreme delen av britisk politikk, og National Front har blitt karakterisert som fascistisk eller nynazistisk av statsvitere.[3][4] Ulike fraksjoner har dominert partiet ved ulike tidspunkt i dets historie, hver med sin egen ideologiske tilbøyelighet, inkludert nynazisme, strasserisme (en splitterbevegelse av nazismenn som representerte en mer radikal, massepreget form for fascisme) og høyrepopulisme (rasistisk populisme). Partiet er etnisk nasjonalistisk, og hevder standpunktene at kun hvite mennesker bør være borgere av Storbritannia. Det vil ha en slutt på innvandring fra ikke-hvite til Storbritannia, og vil ha en tvungen deportasjon av den ikke-hvite befolkningen i landet. Partiet fremme antisemittiske konspirasjonsteorier og, driver Holocaust-benektelse og hevder at jøder søker å få verdensherredømme gjennom både kommunisme og internasjonal kapitalisme. Partiet fremmer økonomisk proteksjonisme, EU-skepsis, og en forvandling vekk fra liberalt demokrati, og er motstander av feminisme, homofile rettigheter, og sosial toleranse. Grunnet partiets ekstreme synspunkter er det er forbudt ved lov at ansatte i det britisk politi og tjenestemenn ved britiske fengsler er medlemmer av partiet.[5]

Partiledere[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^  «Regulated entity profile: National Front», The Electoral Commission. 26. mars 2015.
  2. ^ «14words», National Front
  3. ^ Wilkinson, Paul (1983): The New Fascists, London: Pan Books Ltd, ISBN 0-330-26953-4, s. 73
  4. ^ Bowyer, Benjamin (desember 2008): «Local context and extreme right support in England: The British National Party in the 2002 and 2003 local elections». Electoral Studies. 27 (4).
  5. ^ «Circular NPIA 02/2011» (PDF). National Policing Improvement Agency. 1. mars 2011. s. 20. «Pre-Appointment Security Vetting» Arkivert 1. januar 2014 hos Wayback Machine.. Ministry of Justice/National Offender Management Service. 1. september 2010. s. 16.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.