Brian Faulkner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Brian Faulkner (født 18. februar 1921 i County Down, død 3. mars 1977) var den sjette og siste statsministeren i Nord-Irland fra mars 1971 til han leverte sin avskjedssøknad i mars 1972. Han var den første statsministeren i Nord-Irland som var utdannet på øya Irland.

Faulkner var den eldste av to sønner, og eldre bror av oberst Dennis Faulkner som var kommandør av Order of the British Empire. Broren James eide Belfast Krage Company som var en av de største skjorte-produsentene i verden og sysselsatte 3000 ansatte på det meste. Faulkner studerte juss ved Queens University of Belfast i 1939, men han sluttet på skolen da andre verdenskrig brøt ut, da han begynte i familiens skjorte-produserende bedrift. Faulkner ble parlamentsmedlem for valgkretsen East Down i 1949. Han var da den yngste noensinne i det nord-irske parlamentet.

I 1956 ble Faulkner tilbudt og takket ja til jobben som statssekretær i Finansdepartementet. I mars 1971 ble han valgt til leder for Ulster Unionist Party og innsatt som statsminister. 13. januar 1972, ble 13 ubevæpnede sivile skutt ned og drept av britiske fallskjermjegere under en demonstrasjon. En fjortende sivilist døde senere av skuddskader. Denne dagen ble senere kjent som Bloody Sunday og betydde slutten på Faulkners karriere som statsminister. Han trakk seg få måneder senere. Faulkner, en ivrig jeger, døde 3. mars 1977 i en alder av 56 år, i en ride-ulykke mens han var på jakt i nærheten av Saintfield, County Down. Faulkner hadde ridd i full galopp på en smal landevei da hesten hans, Cannonball, gled og falt, og han ble kastet av og drept umiddelbart. Han ble stedt til hvile ved Magherahamlet Presbyterian Church der han lenge hadde vært medlem av menigheten.