Brevis Historia Regum Dacie

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Brevis Historia Regum Dacie (norsk: «Kortfattet Historie om de Danske Konger») av den danske historiker Sven Aggesen er den første danske krønike skrevet av en navngitt, kjent forfatter. Aggesens verk er nedskrevet i 1186-87, og den anonyme Roskilde-krøniken (Chronicon Roskildense) fra omkring 1140 er dermed eldre. Handlingsforløpet i Aggesens beskrivelse omfatter samme tidsperiode som Saxo Grammaticus' Gesta Danorum selv om Saxos mer omfattende verk utkom noe senere (de siste delene av dette verket omtaler hendelser fra 1208).

Krønikens forfatter Sven Aggesen var i tjeneste hos de danske konger Valdemar den store og hans etterfølger Knut VI. I denne tiden deltok Aggesen i De nordlige korstog mot venderne i 1184 og 1185. Han sier selv at han med sine skrifter ville medvirke til å forhindre at hans forfedres og de danske kongers og stormenns bedrifter ble glemt. Derfor skrev han sin Danmarkskrønike Brevis historia regum Dacie, som omfatter Danmarks historie fra omkring år 300 til 1185.

Krøniken er basert på sagn og muntlig tradisjon kombinert med forfatterens egne opplevelser og erindringer. Fremstillingen er preget av et tydelig dansk nasjonalt utgangspunkt og er samtidig markant anti-tysk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]