Hopp til innhold

Brenneriveien (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brenneriveien
Konsertstedet Blå i Brenneriveien
Basisdata
NavnBrenneriveien (111)
LandNorge
StrøkFredensborg
BydelGrünerløkka
KommuneOslo
Kommunenr0301
TilstøtendeMaridalsveien, Ingens gate, Hausmanns gate, Rosteds gate, Møllergata, Møllerveien

Kart
Brenneriveien
59°55′11″N 10°45′07″Ø

Se pekerside for andre forekomster av Brenneriveien.

Brenneriveien er ei gate på Fredensborg i bydel Grünerløkka i Oslo. Den går fra krysset Maridalsveien / Hausmanns gate / Rosteds gate | Møllergata ned en bratt bakke og munner ut i Møllerveien like før denne krysser Akerselva (Grünerbrua).

Det er eldre industribygninger på begge sider av gata. Venstre side utgjøres av kjellermuren til det store komplekset Maridalsveien 3, som var bryggeri og næringsmiddelfabrikk fra 1855 til 1972, seinere småindustri, kulturvirksomhet og kontorer. Ungdomskulturhuset X-Ray har inngang her. Nederst mot Møllerveien er det gamle bruslageret om- og påbygd til lokaler for Oslo byarkiv (arkitekter Telje-Torp-Aasen).

I Brenneriveien 9 har det vært tekstilfabrikk sia midten av 1850-tallet. Halvor Schou starta sitt virke her, men flytta seinere lenger opp langs elva og grunnla Hjula Væverier. Det meste av nåværende bebyggelse er fra 1913 (arkitekt Peter Thane). Her holder nå konsertstedet Blå, Strykejernet kunstskole og flere andre kulturvirksomheter til. Fra eiendommen er det ei gangbru over Akerselva.

Brenneriveien 11 er ei nyere industribygning fra 1967 (arkitekt Harald Hille).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]