X-Ray

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «X-Ray (ungdomskulturhus)»)

X-Ray er et brukerstyrt ungdomskulturhus i bydel Grünerløkka i Oslo. Stedet, som blei etablert i 1994, ligger i en tidligere brusfabrikk i Brenneriveien (adresse Maridalsveien 3).

X-ray har et flerkulturelt miljø og er sterkt prega av aktiviteter som dans, musikk og multimedia, men har også mer vanlige ungdomsklubbaktiviteter som bordtennis og biljard. I tillegg finnes et motorverksted.

Kulturhuset har egen radio, Radio Knockout, som sender en kveld i uke på sendeplanen til Tellus Radio.

Flere av gruppene på X-Ray har høsta positiv omtale, blant annet Dancing Youth (Da-Yo) og Non Fighting Generation (NFG). Det er gjennomført flere teaterprosjekter o.l i samarbeid med Nordic Black Theatre og skoler i området, og gjennom kulturhuset har det vært gjennomført alternativ undervisning og arbeidslivskvalifisering for skoleelever som har hatt vansker med å tilpasse seg vanlig skole.

X-ray samarbeider med ei rekke tilsvarende steder i Europa.

Høsten 2008 blei Farooq Farooqi, koordinator ved X-Ray, tildelt prisen Årets forbilde, som deles ut av Barne- og likestillingsdepartementet til en person med innvandrerbakgrunn som er inspirator og rollemodell for barn og ungdom.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata