Brenda Ann Spencer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Brenda Ann Spencer
Brendaannspencermugshot.jpg
Født3. april 1962 (56 år)
San Diego
Beskjeftigelse Kriminell, prisoner
Nasjonalitet USA

Brenda Ann Spencer (født 3. april 1962 i San Diego, California) skadet åtte barn og en politimann og drepte to voksne i et skytedrama ved Grover Cleveland Elementary School i bydelen San Carlos i San Diego mandag 29. januar 1979.

Skolen lå rett ovenfor huset hennes. Hun brukte en rifle hun hadde fått til jul av faren. Da det seks timer lange skytedramaet endte og den seksten år gamle jenta ble spurt hvem hun ville skyte nå svarte hun «Jeg liker rød og blå jakker». På spørsmål om hvorfor hun begikk den kriminelle handlingen, fnyste hun og svarte «Jeg liker ikke mandager. Dette liver opp dagen.» Hun sa også: «Jeg hadde ikke noe grunn for det, det var bare for moro skyld» «Det var som å skyte ender i en dam,» og «(Barna) så ut som en flokk med kuer der de sto, de var veldig lette bytter.»

Hun erkjente seg skyldig på to punkter for drap og ukontrollert bruk av dødelig våpen, og ble dømt til fengsel i 25 år til livstid. Hun soner dommen ved The California Institution for Women i Corona. Hun har søkt om prøveløslatelse fire ganger, men har ikke fått innvilget det til nå. Siste gang hun søkte var i 2009. Neste gang hun kan søke er i 2019.[1]

I 2005, skyldte hun på at hun var beruset og var høy på narkotisk stoff da skytingen inntraff, og også at faren, Walter Spencer, hadde misbrukt henne seksuelt da hun var barn (en beskyldning hun aldri hadde kommet med i noen av de tidligere rettssakene). Hun har også hevdet at staten og aktoratet prøvde å skjule hennes positive dopingprøver.

23. januar 2006, sendte den britiske TV-kanalen Channel 4 en dokumentar med navnet I Don't Like Mondays. Der ble familiemedlemmene intervjuet, inkludert Brendas far, som aldri før hadde snakket offentlig om hendelsen 26 år tidligere. Han nektet å ta på seg skylden for drapene og sa at han ikke hadde kjennskap til beskyldningene datteren kom med i 2005.

Spencers forbrytelse ble kjent verden rundt, og er temaet i sangen «I Don't Like Mondays» av The Boomtown Rats, skrevet av Bob Geldof. Også sangen Mannen på taket av det norske punkbandet Kjøtt fra 1980 er skrevet av Michael Krohn om samme hendelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «School Shooter Brenda Spencer Denied Parole». CBS8.com. KFMB-TV. 13. august 2009. Besøkt 29. februar 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]