Fensyklidin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Den kjemiske strukturen til fensyklidin (PCP).
Ulovlig PCP i flere former beslaglagt av DEA.

Fensyklidin eller fenylsykloheksylpiperidin (PCP),[a] også kjent som englestøv, er et dissosiativt anestesimiddel, hovedsakelig brukt som et rekreasjonelt rusmiddel. PCP kan forårsake hallusinasjoner, forvrengt oppfatning av lyder, og voldelig oppførsel. Som rusmiddel røykes det vanligvis, men det kan også inntas på andre måter. Ved røyking blandes det ofte med cannabis eller tobakk.

Bivirkninger kan inkludere epileptiske anfall, koma, avhengighet, og økt sannsynlighet for selvmord.

Ved inntak av PCP – som forøvrig kan gjøres via inhalering, sniffing, taes opp via huden, gjennom munnen, intravenøst, via endetarmen eller vagina – oppnår man maksimal ruseffekt etter ca. 15 minutter, og rusen varer i 4–8 timer.

PCP er syntetisk fremstilt, og ble opprinnelig utviklet til bruk som anestesimiddel. Anestesimiddelet ble aldri noen stor suksess på sykehusene, på grunn av sine mange uheldige bivirkninger. Den medisinske bruken ble senere overtatt av det kjemisk beslektede legemiddelet ketamin.

Fensyklidin har i Norge vært lite brukt som rusmiddel, det har hovedsakelig blitt brukt som ulovlig rusmiddel i USA.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Det faglige navn på rusmiddelet er «phencyclidine», mens det blir omtalt som ”englestøv”. Fensyklidin er lett å lage og det fremstilles i laboratoriet. I løpet av 1970-årene ble rusmiddelet erkjent illegalt. Når det ble solgt på gaten gikk det under navnene «Angel Dust», «Rocket Fuel», «Crystal», «Ozone», «Killer joints» og «PeaCe Pill». Disse navnene uttrykker hvor voldsomt og uforutsigelig denne rusen kan være. Dette rusmiddelet ble aldri populært i Norge på grunn av dødeligheten ved bruk.

Opprinnelig ble fensyklidin brukt i USA som et smertedempende middel fra og med 1956. Etter noen år med bruk ble fensyklidin fjernet som et medisinsk middel fordi mange av pasientene opplevde psykotiske episoder. Som legemiddel har det aldri blitt brukt i Norge.

Virkning[rediger | rediger kilde]

Det er et rusmiddel som fremkaller hallusinasjoner, stimulerer og virker dempende. PCP er et så sterkt rusmiddel at det kan gi alvorlige psykiske symptomer. Det kan føre til sinnsforstyrrelser og det endrer virkelighetsoppfatningen. De hallusinogene egenskapene ved middelet påvirker sinn og hørselsansene. De stimulerende virkninger fører til oppstemthet og sovevansker. Man får forhøyet blodtrykk, økt hjertefrekvens og spyttproduksjon. På det psykiske plan vil man som regel oppleve endret virkelighetsoppfatning.

Man får ruseffekt etter 5–15 minutter. Rusen varer i 2–8 timer og i store doser kan det vare flere dager. Forskjellen mellom PCP og de fleste andre rusmidler er at «englestøvet» har samme effekt over tid uten at dosen økes. Ved jevnt bruk kan rusmiddelet forårsake avhengighet.

Konsekvenser av å bruke PCP går både på det fysiske og det psykiske plan. På det psykiske opplever brukeren psykisk avhengighet, der hen lengter etter mer bruk av rusmiddelet. Vedvarende bruk av rusmiddelet kan føre til depresjon. Statistikker over konsekvenser av rusmiddelbruk melder også om hukommelsestap, talevansker og problemer med å lære. Hvis tatt sammen med alkohol og sovemidler kan bruk av rusmiddelet føre til koma eller tilfeldig overdose. Bruk av englestøv blant ungdommer kan forårsake hormonanomalier, noe som videre fører til vekststopp og forstyrrelser i mental utvikling.

Medisinsk terapi er ikke uproblematisk. Helsepersonalet risikerer å bli utsatt for voldelige handlinger fra pasientens side. Behandlinger må foretas ofte i intensive avdelinger. Noen ganger må pasientens personlige bevegelsesfrihet begrenses for deres egen og de andres sikkerhet.

Politiet og brannvesenet oppfatter PCP som et spesielt farlig rusmiddel. Under yrkesopplæring får de høre historier om at PCP-brukere forsøkte å bryte seg gjennom vegger, glass osv. Slik adferd gjør at pasienter som blir innlagt med påvist bruk av PCP også ofte har rabdomyolyse. Dette er som følge av ekstrem fysisk aktivitet og grunnet PCP sin virkning på muskariniske reseptorer i muskelvev. Disse ekstreme atferdsmønstre skyldes at brukeren påstås å ikke kjenne smerte. Den selvdestruktive oppførsel tilkjennes bivirkninger ved PCP og kalles «Bug Bites».

Se også[rediger | rediger kilde]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type nummerering
  1. ^ PCP er en forkortelse for det engelske navnet phenylcyclohexyl piperidine

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mørland, Jørg (27. januar 2023). «fensyklidin». Store medisinske leksikon (norsk). Besøkt 22. mars 2023. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]