Hausmania

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hausmania mot Hausmanns gate

Hausmania er et kulturhus i Hausmanns gate 34 ved Akerselva i Hausmannsområdet (bydel Grünerløkka). Bygningene som utgjør Hausmania er eid av Oslo kommune. En gruppe av aktivister, primært fra Grünerløkka Lufthavn-miljøet, men også aktivister fra det forhenværende Kampen Verksted-miljøet, «okkuperte» stedet vinteren 1999.[1] På dette tidspunktet var eiendommen eid av Statsbygg. Ifølge deltagere i den første filmen om husokkupasjonen av nabogården Hausmannsgate 40 fløt lokalene av menneskelig avføring, søppel og brukte kanyler.[trenger referanse]

Historie[rediger | rediger kilde]

Hausmann BA tok vinteren 1999 kontakt med Statsbygg med det formål å leie de tomme, forfalne lokalene i Hausmannsgate 34 og Brenneriveien 1 til kulturhusformål. De første kunstnerne tok bygget i bruk høsten/vinteren 2000. I januar 2004 kjøpte Oslo kommune Hausmannskvartalet av Statsbygg, med det formål å opprettholde driften av kulturhuset Hausmania. Det er også vedtatt at kvartalet skal omreguleres med vekt på bolig, kultur og næring, og at dette skal skje med vekt på brukermedvirkning, byøkologi og bærekraft. Hausmann BA og det selvstyrte Vestbredden bo- og arbeidskollektiv var senest i 2008 i reelle forhandlinger med Oslo kommune gjennom daværende Hausmannskvartalets Venneforening.

Oslo kommune overtok eieransvaret for bygningene januar 2004.

Kulturhuset Hausmania rommer produksjons- og visningslokaler for kunst fra et bredt spekter av kunstarter. På Musikkens dag/Musikkfest Oslo pleier også Hausmania å ha en egen scene for lokale utøvere. Allment kjent er kanskje Grusomhetens teater, som er bygget opp av Lars Øyno og også Galleri Podium som arrangerer utfordrende utstillinger av ymse slag på løpende bånd. Spis de rike mediakollektiv har holdt til i lokalene, viste da dokumentarer, aktivistvideor og produserte eget materiale. I tillegg har Hausmania egen motorsykkel klubb (HMK), gallerier, flerbrukssal, vegansk kafé, atelieer, prøvesaler, verksteder, musikkstudioer, øvingslokaler, mørkerom, innendørs skateboardhall (for tiden ute av drift) og den sporadisk åpne bokkaféen «Humla kultur- og revolusjonsverksted» og gratis internett. Inne i bakgården er det en stor plankevegg der det er lovlig å lage graffiti. Denne blir benyttet av Oslos graffitimiljø, og «piecene/verkene» får sjelden stå lenge før noen nye kommer på plass.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Knut Are Tvedt (red): OSLO byleksikon, Kunnskapsforlaget 2010, s. 236, ISBN 978-82-573-1760-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]