Boreidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Snøskorpionfluer
Boreus hyemalis, hann.
Boreus hyemalis, hann.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Boreidae
Norsk(e) navn: snøskorpionfluer, snønebbfluer
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Skorpionfluer
Antall arter: 27 i verden, 5 i Europa, 2 i Norge
Habitat: på land, i mose
Utbredelse: Europa, Asia og Nord-Amerika
Delgrupper:

Snøskorpionfluer (Boreidae) er en gruppe (familie) av insekter som hører til den lille ordenen skorpionfluer (Mecoptera). Det finnes to arter i Norge. Skorpionfluer har hodet trukket ut i en snabel eller et nebb. Denne karakteristiske hodefasongen gjør det lett å skille en skorpionflue fra andre insekter.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (gjerne 2–3 mm), tettbygde, mørke insekter. Kroppen er noe flattrykt fra sidene, kroppsbygningen kan minne om lopper. Hannen har korte vingestubber, hunnen er helt vingeløs. De har hodet trukket ut til et "nebb" som vanlig for skorpionfluer. Beina er slanke. Hannens ytre kjønnsorganer er ganske store, men ikke bøyd opp over bakkroppen som hos mange andre skorpionfluer. Hunnen har et kraftig, litt oppoverbøyd eggleggingsrør (ovipositor).

Liv og utvikling[rediger | rediger kilde]

Denne familien fører normalt et skjult levevis nede mellom mose, som både larvene og de voksne spiser. Et uvanlig trekk er at de voksne insektene lever om vinteren. I mildværsperioder kan de komme opp og hoppe omkring oppe på snøen. Siden de voksne insektene er vingeløse kan de naturligvis ikke fly, men beveger seg framover i hopp.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Boreidae lever i kjølige områder på den nordlige halvkulen, særlig i barskogsbeltet. Siden de lever av mose, foretrekker de et fuktig og kjølig klima.

Systematisk inndeling / Europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Norsk entomologisk forening har utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg Skorpionfluene.

I Norge er det 2 arter.

Nomenklaturen innen ordenen Mecoptera, følger Ottesen (1993). (se kilde for detaljer). Et latinsk familienavn ender med ...idae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Greve, Lita. 1983. Norske Skorpionfluer – Orden Mecoptera. Norsk entomologisk forening, Norske Insekttabeller 3, 19 sider
  • Hågvar, S. og Østbye, E. 2011. Distribution of Boreus westwoodi Hagen, 1866 and Boreus hyemalis (L., 1767( (Mecoptera) in Norway. Norwegian Journal of Entomology 58: 73-80.
  • Ottesen, P.S. (red.) 1993 Norske Insektfamilier og deres artsantall. NINA utredning 055, 40 sider.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]