Bodil Lunden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bodil Lunden
Født8. apr. 1933Rediger på Wikidata (91 år)
BeskjeftigelseDukkespiller Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Bodil Lunden (født 8. april 1933) er en norsk bibliotekar og dukkespiller.[1]

Bibliotekar[rediger | rediger kilde]

Lunden er utdannet ved daværende Statens bibliotekhøgskole, og var barnebibliotekar ved Grimstad bibliotek fra 1964.[1]

I 1984 fikk Lunden stipend fra Utenriksdepartementet til en måneds studier av barns forhold til bøker og bibliotek i Ungarn og Tsjekkoslovakia.[1][2]

Dukketeater[rediger | rediger kilde]

Med utgangspunkt i sin interesse for dukketeater grunnla hun i 1975 Grimstad Dukketeater sammen med Astrid Austenå.[1] Lunden og Austenå drev Grimstad Dukketeater frem til 2000, og ble hedret for dette kulturarbeidet av interesseorganisasjonen UNIMA Norge, som utnevnte dem til æresmedlemmer. UNIMA Norge ga følgende begrunnelse for utnevnelsen:

«Grimstad dukketeater ble skapt etter modell av Mykle, der hånddukker var det sentrale virkemidlet i forestillingene. Astrid og Bodil dramatiserte helst folkeeventyr, men også historier fra kjente barnebøker. I 1995 produserte Grimstad dukketeater forestillingen «Norge i krig. Barna og hverdagen». Den ble spilt på skolene i hjemfylket Aust-Agder. I 1995 fikk Grimstad Dukketeater Grimstad Kommunes kulturpris[3]

Avisen Agder Flekkefjords Tidende omtalte i 1979 en fremføring av stykket Karius og Baktus som Grimstad Dukketeater hadde holdt på biblioteket i Flekkefjord, i en artikkel som bar overskriften Barna var elleville:

«Vi kan godt forstå at Grimstad Dukketeater, som består av Bodil Lunden og Astrid Austenå, har høstet stor applaus for dette var virkelig en suksess. Det er første gang man har vært så langt borte fra Grimstad med forestillingen. De to dukkene var virkelig naturtro, der de arbeidet i "tanngarden", som også var rammen rundt det hele. De fikk ungene med seg, til sine tider var det musestille under forestillingen, mens andre ganger kunne man høre kommentarer fra barna, ikke minst da tannlegen kom med det store boret.

Det hadde bare vært å håpe at Grimstad Dukketeater kan komme til Flekkefjord flere ganger – de er hjertelig velkommen.»[4]

Bodil Lunden fikk i 1984 stipend til en måneds studier av dukketeaterfaget i Ungarn og Tsjekkoslovakia.[1]

Skuespiller[rediger | rediger kilde]

Som pensjonist fortsatte hun å være aktiv på lokale scener, og medvirket blant annet i jubileumsrevyen som Grimstad Teaterverksted satte opp i 2016.[5] Lokalavisen Grimstad Adressetidende skrev følgende om Lunden i sin anmeldelse av forestillingen:

«Etter introen entret kveldens kanskje dyktigste skuespiller scenen, Bodil Lunden som er 82 år.

– Jeg har beholdt humøret, selv om det er dårlig, sa hun til stor latter fra salen, da hun spilt en eldre kvinne. I løpet av kvelden fikk vi se henne i flere morsomme karakterer, men hun imponerte kanskje aller mest da hun tok på seg den alvorlige rollen og fremførte Immigrant-vise, som er skrevet av Per Stifoss-Hansen. Dette var nummeret som berørte mest.»[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e Herman Berthelsen (1987). «269 (Hvem er hvem i norsk kulturliv)». runeberg.org (norsk). Dreyer. Besøkt 4. mai 2018. 
  2. ^ Mimi Damman (1985). «Målrettet bruk av litteratur og bibliotek for barn i Ungarn og Tsjekkoslovakia». Bok og bibliotek. 1985 Vol. 52 Nr. 5. Besøkt 4. mai 2018. 
  3. ^ «Æresmedlemmer». UNIMA Norge (norsk). Arkivert fra originalen 25. mai 2018. Besøkt 4. mai 2018. 
  4. ^ «Barna var elleville». urn.nb.no (norsk). Agder Flekkefjords Tidende. 1. oktober 1979. Besøkt 4. mai 2018. 
  5. ^ a b Anna Torp Kvasjord (12. mars 2016). «Revy-stjerne på 82 år». Grimstad adressetidende. www.pressreader.com. Besøkt 4. mai 2018. «82 år gamle Bodil Lunden var den store stjernen på Catilina-scenen, da Adressa fikk med seg en jubileumsrevy fylt med vakker sang, parodier på kjente Grimstadfolk og mye tull og fjas.» 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • Berthelsen, Herman: Hvem er hvem i norsk kulturliv (Dreyer, 1987); oppslag om Bodil Lunden. Besøkt 4. mai 2018.