Blokkevier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Blokkvier»)
Blokkevier
Blokkevier, Foto: Veli M. Pohjonen
Nomenklatur
Salix myrtilloides
Populærnavn
blokkevier
Klassifikasjon
RikePlanter
DivisjonDekkfrøete planter
KlasseTofrøbladete planter
OrdenVierordenen
FamilieVierfamilien
SlektVierslekta
Økologi
Habitat: terrestrisk

Blokkevier (latin: Salix myrtilloides) er en liten busk av pilefamilien (vierfamilien) av maksimalt 1 meters høyde, hvor bladene har jevn bølgekant og arten i mangt likner på blokkebær. Den har ikke øreblad. Arten vokser spredt nord for Bodø. Den foretrekker fuktig torvjord, strandmyr, skogsmyr eller langs bekker.

Blokkevier er en busk på normalt 20-100 cm meters høyde. Den likner på blokkebær. Kvistene er tynt hårete som unge, deretter snaue. barken er rødbrun eller rød-violett. Bladskaftene er bare 2-4 mm lange, og bladene er helrandete og 1-4 cm lange. Bladet er mørkegrønt oppå og blågrønt under, med 8-11 par av sidenerver fra midtnerven. Arten har ikke øreblad. Blomstring i mai-juni, starter like før løvspretten.

Raklene står på 1-4 cm lange rødbrune skaft, og dette rakleskaftet har 2-6 blad som er litt mindre enn de øvrige bladene. Raklene har lyse skjell, grønne, grønn-brune eller grønn-røde og tidvis hårete. Den snaue rødgrønne kapselen er 5-6 mm lang, og står på 2-4 mm lange skaft.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Blokkevier vokser i Eurasia og er i Norden en nordøstlig art med utbredelse i hele Finland, nordlige Sverige, og rundt hele Bottenviken. I Norge spredt fra Bodø i sør til Finnmark hvor den er tallrik.

Hybrider[rediger | rediger kilde]

Blokkevier kan danne hybrider med ørevier og lappvier:

  • Blokkevier-lappvier (Salix myrtilloides x lapponum)
  • Blokkevier-ørevier (Salix aurita x myrtilloides)

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Stenberg, Lennart & Bo Mossberg, Steinar Moen (norsk red.), Gyldendals store nordiske flora, Gyldendal, Oslo 2007. ISBN 978-82-05-32563-0.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]