Blodberberis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Skudd av hekkplanten blodberberris før blomstring.

Blodberberis (latin: Berberis thunbergii 'Atropurpurea' eller ...'Atropurmureum' ) er den mørk røde varianten av planten høstberberis (latin: Berberis thunbergii) i slekten berberis, som inngår i berberisfamilien. Den er normalt beskåret 80–120 cm høy, og en vanlig hekkeplante i norske hager. Ved fri vekst blir den lett 4 meter høy.

Blodberberis har blodrøde til lilla, avlangt runde eller eggeformede blader som smalner ned i kileform mot den korte bladstelgelen. Planten har skarpe, 1–2 cm lange pigger som stikker ut i hjørnet ved bladfestet. Piggene er lyse og står om lag 90 grader rett ut fra den rød-lilla, stive plantestengelen.

Blomstene er gule eller gul-røde md blomstring ca. 25. mai i osloområdet (fire uker etter løvsprett), mens bærene er helt røde og 5–8 mm lange. Planten er nøysom og hardfør, den er opprinnelig en fjellplante fra Japan og tåler beskjæring godt.

Blodberberis og høstberberis ble innført fra Japan til Russland av botanikeren Carl Johan Maksimovitsj fra 1864, og ble straks meget populær i hager og parker i Europa. Den kom til Nederland i 1913. Den er både hageplante og forvillet i Norge, og sprer seg ikke minst langs kysten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]