Høstberberis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Høstberberis
Høstberberis
Vitenskapelig(e)
navn
:
Berberis thunbergii
DC.
Norsk(e) navn: høstberberis[1]
(japanberberiss)
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Ranunculales
Familie: berberisfamilien
Slekt: berberisslekta
Fremmedartslista: [2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

SE — Svært høy risiko 2023

Habitat:
Utbredelse: Japan; forvillet i Kina, Europa og Nord-Amerika

Høstberberis (Berberis thunbergii) er en plante i slekten berberis, som inngår i berberisfamilien. Bladene er rød-grønne, eventuelt skiftevis røde med grønn farge nederst mot bladfestet ved kvisten.

Den er 70-100 cm høy og en vanlig hekkplante i norske hager. Kultivaren blodberberis, 'Atropurpurea', har mørkerøde blad.

Høstberberis har avlangt runde eller omvendt eggformede blader som smalner ned i kileform mot den korte bladstilken. Planten har skarpe, 4-8 mm cm lange pigger som stikker ut i hjørnet ved bladfestet.

Blomstene er gule eller gul-røde med blomstring ca. 25. mai i osloområdet (fire uker etter løvsprett), mens bærene er helt røde og 5-8 mm lange. Planten er nøysom og hardfør, den er opprinnelig en fjellplante fra Japan og tåler beskjæring godt.

Høstberberis og blodberberis ble innført fra Japan til Russland av botanikeren Carl Johan Maksimovitsj fra 1864, og ble straks meget populær i hager og parker i Europa.

I Fremmedartslista er høstberberis vurdert til svært høy risiko på grunn av stort invasjonspotensial og middels økologisk effekt. Arten har de siste 40 årene hatt en gjennomsnittlig økning i antall dokumenterte forekomster på ca. 500 prosent for hvert tiår. Den er registrert nord til Trøndelag og er svært vanlig i skog nær boligområder. Høstberberis spres fra hager og grøntanlegg der den brukes i stort omfang. Arten er skyggetålende og kan danne tette kratt.[3][4]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 5. april 2023. Besøkt 5. april 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for høstberberis Berberis thunbergii som SE for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 13. september 2023. 
  3. ^ «Berberis thunbergii høstberberis». FremmedArt2012. Artsdatabanken. Besøkt 7. august 2017. 
  4. ^ «Høstberberis Berberis thunbergii». Fremmedartsbasen 2018. Besøkt 27. januar 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Høstberberis i blomst