Blek skjoldbille

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blek skjoldbille
Nomenklatur
Cassida flaveola
Thunberg, 1794
Populærnavn
blek skjoldbille[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieBladbiller
SlektCassida
Økologi
Habitat: urterike enger
Utbredelse: finnes i Norge på Sør-Østlandet

Blek skjoldbille (Cassida flaveola) er en bille som tilhører familiegruppen bladbiller (Chrysomelidae). Den lever på ulike planter, blant annet i slektene Stjerneblom (Stellaria) og Linbendel (Spergula).

Blek skjoldbille er mellom 4-6 mm lang. Den har et lyst blekbrunt hode, halsskjold (pronotum) og dekkvingene. Halsskjoldet er nesten uten punktur på midten og like bredt som dekkvingene. Kroppen er svært bred, noe flat og oval, den skjuler både hodet og bein. Beina er lyse, noe gulfarget. Den ligner litt på Prikket skjoldbille, men kan skilles fra denne på halsskjoldets punktur.

Både larvene og de voksne (imago) billene lever av å spise blad på næringsplanten. De sitter tett inntil planten og det store flate halsskjoldet og dekkvingene gjør at billen kan være svært vanskelig å oppdage.

Blek skjoldbille tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Undersiden

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 1. september 2020. Besøkt 1. september 2020. 

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindroth, C.H. 1993. Våra skalbaggar och hur man kãnner igen dem (opptrykk av opprinnelig tre hefter (1942-1945. Bonnier forlag.) Fãltbiologerna. ca. 240 sider. ISBN 91-85094-722

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata