Blackfish (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Blackfish
Generell informasjon
SjangerDokumentar
Utgivelsesår2013
Prod.landUSA
Lengde83 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiGabriela Cowperthwaite
ProdusentManuel V.Oteyza, Gabriela Cowperthwaite
ManusforfatterGabriela Cowperthwaite, Eli Despres, Tim Zimmermann
MusikkJeff Beal
Eksterne lenker
Offisielt nettsted
Publikum beundrer Tilikum.

Blackfish er amerikansk en dokumentarfilm om hvalen Tilikum som bor i fangenskap i SeaWorld, Orlando. Filmen er laget av Gabriela Cowperthwaite og hadde premiere på Sundance filmfestival i januar 2013. Filmen fokuserer på hvalens liv og faren ved å holde spekkhoggere i fangenskap.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Cowperthwaite har tidligere laget filmen City Lax, og produsert TV-serier for både Animal Planet og Discovery. Gabriela startet å regissere Blackfish etter dødsfallet på den 40 år gamle treneren Dawn Brancheau i 2010. Dawn ble druknet av spekkhoggeren Tilikum da hun falt uti bassenget under et show.

Filmen er skrevet av Eli Despres og Tim Zimmermann og kom ut i januar, 2013. Blackfish er den andre dokumentarfilmen fra filmselskapet CNN Films.

Handling[rediger | rediger kilde]

Blackfish forteller historien om Tillikum, en aggressiv spekkhogger som lever i fangenskap i SeaWorld, Orlando. Spekkhoggeren har vært i fangenskap siden 1983, og var bare to år gammel da han ble fanget like utenfor Island. Tillikum er den største spekkhoggeren som lever i fangenskap, og har vært involvert i drapet på hele tre personer. To av de drepte var trenerne til Tillikum. Filmen er fylt med sterke historier, emosjonelle intervjuer og forferdelige hendelser.

Filmen fokuserer også på faren ved å holde spekkhoggere i fangenskap. Den hevder å avsløre hvor lite mennesker egentlig vet om de svært intelligente pattedyrene og deres rettighet til å leve fritt.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Respons[rediger | rediger kilde]

Av brukerne på nettsiden Rotten Tomatoes har 98% gitt filmen en positiv vurdering.[1] Filmen ble kalt "En gripende dokumentarfilm på sitt beste" av Desert News.[trenger referanse]

Nominasjoner[rediger | rediger kilde]

Blackfish har blitt nominert til en rekke priser siden den kom ut i januar 2013. I begynnelsen av 2013 vant den «beste dokumenentarfilm». Denne prisen ble gitt av WAFCA Award.[trenger referanse] Den vant også «beste dokumentar» og beste dokumentarfilm på Sierra Award i juli 2013.[trenger referanse] Den har også blitt nominert til åtte andre priser for «beste dokumentar».[trenger referanse]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Blackfish (2013) - rottentomatoes.com. Lest 17. januar 2014

Kilder[rediger | rediger kilde]

  1. Sea World tragedy: How common are 'killer whale' attacks? "Husna Haq" Hentet 17. januar.2014
  2. Orca trainer saw best of Keiko, worst of Tilikum "Vivian Kuo" Hentet 16. januar.2014
  3. Killer-Whale Tragedy: What Made Tilikum Snap? "Jeffrey Kluger" Hentet 16. januar.2014
  4. SeaWorld beholder drapshvalen "Jostein Matre" Hentet 16. januar.2014
  5. Spekkhoggertragedien: Barndomsdrømmen tok livet hennes "Jostein Matre" Hentet 17. januar.2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]