Black Dahlia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Black Dahlia
FødtElizabeth Short
29. juli 1924[1][2]Rediger på Wikidata
Hyde Park
Død15. jan. 1947[1][2]Rediger på Wikidata (22 år)
Los Angeles
Drap
BeskjeftigelseServitør, husholdsarbeidere Rediger på Wikidata
MorPhoebe Mae Short[3]
NasjonalitetUSA
GravlagtMountain View Cemetery

Elizabeth Short (født 29. juli 1924 i Hyde Park i Boston, død ca.15. januar 1947 i Los Angeles) var en amerikansk kvinne som ble funnet drept i Los Angeles i 1947. Media ga henne kallenavnet The Black Dahlia («Den svarte georginen») på grunn av rykter om hennes forkjærlighet for helt svarte klær, og på grunn av filmen Den blå dahlia som gikk på den tiden.[4]

Shorts lik ble funnet maltraktert den 15. januar 1947 i Leimert Park i Los Angeles, California.[5] Mordet – som til dags dato ikke er løst – er blitt gjenstand for mye spekulasjon, samt inspirasjon for et flertall bøker og filmer.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Elizabeth Short var nummer tre i en søskenflokk på fem jenter. Hun ble født i Hyde Park, et strøk i Boston i Massachusetts, og faren hennes bygget minigolfbaner frem til børskrakket i 1929. I 1930 parkerte han bilen sin på en bro og forsvant sporløst. Det ledet mange til å tro at han hadde begått selvmord, men noe senere ble det oppdaget at han fremdeles var i live.

Elizabeth Short ble oppdratt i Medford av sin mor, Phoebe Mae, som flyttet hele familien til en liten leilighet og begynte i en jobb som revisor. Plaget av astma og bronkitt ble Elizabeth sendt til Florida for vinteren som 16-åring. Hun tilbrakte de neste tre årene der i de kalde månedene og resten av tiden i Medford, der hun jobbet som servitør.

Da hun var 19 år, reiste hun for å bo hos sin far i Vallejo i California, som jobbet på Mare Island Naval Shipyard. De to flyttet sammen til Los Angeles i begynnelsen av 1943, men etter en krangel dro hun fra ham og fikk seg en jobb på postkontoret på Camp Cooke (nå Vandenberg Air Force Base), nær Lompoc. Hun flyttet deretter til Santa Barbara, der hun ble arrestert den 23. september 1943 for å ha drukket alkohol uten å være gammel nok, og ble sendt tilbake til Medford av barnevernet. I de kommende årene bodde hun i Florida med noen få turer frem og tilbake til Massachusetts, mens hun tjente til livets opphold som servitør.

I juli 1946 flyttet hun til den sørlige delen av California der hun bodde på forskjellige hoteller, leiligheter og hos privatpersoner de siste månedene av sitt liv.

Død[rediger | rediger kilde]

Elizabeth Shorts lik ble funnet den 15. januar 1947 i en grøftekant i Leimert Park i Los Angeles, svært maltraktert, kuttet i to og helt tømt for blod. Ansiktet hennes var kuttet opp fra munnen til ørene. Hun hadde hendene over hodet og albuene bøyd i rette vinkler.

Hun ble begravd i Mountain View Cemetery i Oakland i California.

Rykter og populære misoppfatninger[rediger | rediger kilde]

Ifølge avisartikler kort tid etter mordet, fikk Elizabeth Short kallenavnet «Black Dahlia» ved et apotek på Long Beach i 1946, som et slags ordspill på den da populære filmen The Blue Dahlia. På den annen side mente etterforskere ved Los Angeles-politiet at det ble funnet opp av avisreportere i etterkant av drapet. Short ble uansett ikke kalt «The Black Dahlia» i størstedelen av sitt liv.

Mange personer, dog ingen som kjente Short, kontaktet politiet og aviser der de påstod å ha sett henne i hennes «bortkommede uke» mellom hennes forsvinning den 9. januar og funnet av hennes lik den 15. januar. Politiet avkreftet alle disse påstandene, noen av dem var kvinner som ble identifisert som lignet på Short.

Mange true crime-bøker hevder at Short bodde eller besøkte Los Angeles ved flere anledninger på midten av 1940-tallet. Disse påstandene har aldri blitt bekreftet, og ble avvist av funnene til politifolk som undersøkte saken. Da liket hennes ble undersøkt av en lege, kom det fram at Short ikke hadde blitt voldtatt før drapet, men at hun derimot fortsatt var jomfru.

Mistenkte[rediger | rediger kilde]

Drapsetterforskningen som ble gjennomført av Los Angeles Police Department (LAPD) var svært omfattende. Hundrevis av politietterforskere deltok i arbeidet, og det ble også hentet inn mannskap fra andre politidistrikter. Hundrevis av personer var i politiets søkelys, og politiet avhørte over tusen personer. Mediedekningen av saken var sensasjonspreget og ofte spekulativ, og pressen fremsatte mange teorier og opplysninger som ikke hadde rot i faktiske forhold. Omstendighetene rundt drapet var i seg selv svært oppsiktsvekkende. Alt dette skapte en ekstrem oppmerksomhet rundt drapet, og til langt utpå 2010-tallet har det blitt fremsatt nye teorier om identiteten til Shorts morder.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, oppført som Elizabeth Short, BNF-ID 150289251[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Find a Grave, oppført som Elizabeth Short, Find a Grave-ID 4490, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ FBIs arkiver -"The Black Dahlia Murders". Besøkt 10.09.2016.
  5. ^ biography.com - "The Black Dahlia". Besøkt 10.09.2016.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]