Hopp til innhold

Minigolf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prefabrikkert golfbane

Minigolf, også kalt banegolf, er en sport som utøves ved hjelp av en minigolfkølle og en ball på en ferdiglaget bane der hindringene er faste og tildels vanskelige å passere samtidig som ballen skal i hullet. Hensikten med spillet er å slå ballen fra utslagsstedet til hullet i banen på færrest mulig slag.

I konkurranser spilles det med ulike baller utfra hvilke hinder man spiller mot. Ballene velges utfra hardhet, vekt og sprett. Ballenes diameter skal være mellom 37 mm og 43 mm.

Det spilles normalt på filt, Europabaner eller betongbaner. En minigolfbane kan bestå av fra 9 til 18 småbaner som er lagt ut enten på flatt underlag, eller i småkupert terreng. Banene skal være minst 90 cm brede og minst 6,25 m lange.

Ballen legges på ett avmerket utslagssted og slås med køllen mot hullet. Det maksimale antall slag på en bane er 7. Dersom ballen hopper ut av banen legges den tilbake i banen der den gikk ut. Det tilkommer ikke ekstraslag for baller som går ut.

Hvis ballen spilles i hullet på ett slag kalles det Speak, (uttales "spik") og ikke "hole in one", som i vanlig golf.

Banene har en rødfarget grenselinje som ballen må krysse for at man skal slippe å legge ballen tilbake på utslagsstedet. Når ballen er slått forbi den grenselinjen kan ballen slås videre mot hullet fra det stedet den stoppet. Dersom ballen bli liggende nær vantet kan den legges ut i spillbart område på banen. Det spillbare området er markert med svart stiplet linje.

Det er ikke tillatt å gå eller stå i selve banen.

Minigolf er både en fritidsaktivitet og en konkurranseidrett. Det avvikles både nasjonale og internasjonale mesterskap. I Norge organiseres minigolfspill av Norges Minigolfforbund.