Blågran

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Blågran
Plantet blågran
Plantet blågran
Vitenskapelig(e)
navn
:
Picea pungens
Norsk(e) navn: blågran
Hører til: granslekten,
furufamilien,
bartrær
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: fra Alaska til Arizona i Nord-Amerika

Blågran (vitenskapelig navn Picea pungens) er en art i granslekten innenfor furufamilien. Blågrana vokser vilt i Rocky Mountains og generelt fra Alaska til Arizona.

Unge skudd og kongler.

Blågran trives i fjellet på 1.500 til 3.100 moh., det vil si like under tregrensen og 500 meter kortere opp enn hva engelmanngranen går (3.650 moh.). Treet blir 25-35 meter høy, i noen tilfeller opp til 46 meter. Barnålene er blågrå eller blågrønne, og nye skudd nesten blåhvite. Unge kongler er rød-rosa eller rødbrune.

Arten er meget populær i hager og parker, og National Christmas Tree utenfor Det hvite hus i Washington, DC er en plantet blågran som tennes årlig. Arten er også nasjonaltreet i delstaten Colorado.

Blågran er plantet ut i Norge, og er en hardfør hogstart. Den er også svært populær som hageplante og ales fram for å oppnå maksimal blåfarge.

Kvitgran kan bli over 30 m høy, med en jevn, askebrun eller brungrå bark. Barnålene er inntil 2 cm lange, og blågrønne av farge. Habitatet dens er helst fuktig og næringsrik jord. Den kan trolig krysse seg med vanlig gran.

Commons Commons: Picea pungens – bilder, video eller lyd
botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.