Bjarne Instanes

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjarne Instanes
Født2. juni 1925Rediger på Wikidata
Død26. juni 2012Rediger på Wikidata (87 år)
BeskjeftigelseSivilingeniør Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Bjarne Instanes (født 2. juni 1925 i Grimo i Ullensvang, død 26. juni 2012 i Fana) var en norsk sivilingeniør. Han gikk Framnes folkehøgskule og deretter Voss landsgymnas før han var blant 150 norske ungdommer som fikk gratis studieplass i Sveits. Her ble han værende i tre år etter at han var blitt ferdig med utdannelsen som sivilingeniør før han kom hjem for å gjøre militærtjenesten som planleggende ingeniør i Forsvaret i 1953.

I 1954 startet han som rådgiver i firmaet Caspar Trumpy. Her fikk han ansvar for å tegne, beregne og kontrollere byggingen av Puddefjordsbroen. I 1960 startet han sitt eget rådgivende ingeniørfirma som etter hvert vokste til 70 ansatte. Han prosjekterte Ulriksbanen og Hangursbanen, Sør-Norge AluminiumHusnes og en lang rekke andre prosjekter i Norge og på Svalbard. I utlandet stod han bak brobygging i Malawi, bistand til fiskerinæringa i Gambia, flyplassbygging i Saudi Arabia, UNICEF-oppdrag i Libanon, fiskeriprosjekt i Tanzania og planegging av kullkaier og eksport av ris i Vietnam. Han hadde også oppdraget med å bygge en ny permanent forskningsstasjon for Norsk PolarinstituttDronning Maud LandSydpolen.

Bjarne Instanes var sterkt engasjert i utformingen av området rundt Fana kirke, som ble kåret til Bergen kommunes tusenårsplass. Han var også en habil hardingfelespiller og bygget selv flere hardingfeler i tillegg til å samle på feler. En av disse fikk sølvmedalje under Landskappleiken i Trysil i 1989. Han var også en sterk pådriver for å få etablert Ole Bull-akademiet på Voss.

I 2006 fikk han Kongens fortjenstmedalje i gull.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]